Vlees noch vis: vier verrukkelijke fine dining chefs

Dineren bij Nopi in Londen
dinsdag, 21 januari, 2014 - 11:32
vegetarisch

Waarom dan wel? Omdat het een gezellig eetidee is, waarbij je per tafel eet van allerlei kleine borden met lokaal en seizoensgebonden lekkers. De fine dining chef werkt vooral met groenten – van veld tot vork - maar schuwt vlees noch vis, zij het dan in beperkte mate. Maar aten we volgens die slimme nieuwslezer niet met zijn allen te veel (rood) vlees? Wel, dan is dit dé oplossing.

Ik ging op zoek naar inspirerende koks die zich bekwaamden tot masters in fine dining. Ik prikte er twee uit eigen land en twee uit Engeland op mijn vork. De eerste twee zijn aan jou om te testen, de laatste twee nam ik voor mijn rekening. Zo jaag ik je niet op kosten en kon ik gaan proeven van de oosters-mediterrane keuken van Yotam Ottolenghi en Sami Tamimi. Twee innovatieve topkoks met Jeruzalemse roots. Samen met bevriende kenners in het eetvak trok ik op een Londense eettrip met als ultiem hoogtepunt het fine dining concept in restaurant Nopi.

Bij Nopi – tussen NOttingham en PIccadilly - is het al goud dat blinkt. De inrichting is elegant wit met een gouden touch, compleet in harmonie met de gerechten: simpel maar met een exquise kantje. In het ondergrondse gedeelte van het restaurant – onze eigen wens bij reservatie - krijgen we een plaatsje aan een familietafel met zicht op de open keuken. Na een sprankelende cocktail komen twaalf bordjes vol zorgvuldig uitgekozen smullerijen onze richting uit.

Mijn eerste hap neem ik van de burrata – jonge mozzarella gevuld met room - met clementine, korianderzaadjes en witte balsamico. Zoiets zacht, smeuïg en smaakvol ineen, proefde ik nog nooit. Daarna krijgen ook de manouri- – Griekse zachte fetavariant – en courgettebeignets met de kardamom dipsaus mijn goedkeuring. Meer van dat volgt: Het pittige jasje van tomatenchutney paste als gegoten bij de polentastaafjes en de hartige Valdéon – Spaanse blauwschimmelkaas - taart met gepekelde rode biet, hazelnoot en tijmhoning is meer dan zinnenprikkelend.

 

Ottolenghi en Tamimi maakten waar wat ze me via hun kookboeken beloofden: een briljante keuken met eenvoudige ingrediënten, verrassende combinaties en innovatieve kleine smaaktoetsen om te delen met geliefde tafelgenoten. Nopi is een plaats naar mijn hart waar wiskunde geen steek houdt, omdat het geheel zoveel meer is dan de som van de delen! Of de Vlaamse fine dining chefs van 1 + 1 ook 3 kunnen maken, heb ik dan nog tegoed van jou. En als dat je toch maar niets lijkt, dan kan je met onderstaande recepten van deze veelbesproken heren ook heerlijk fijn dineren bij je thuis.

Probeer zeker deze recepten:

Lees meer over de Belgische fine dining chefs:

1. Table d’hôtes bij Humus Botanical Gastronomy – Avenue Giele 20 – 1090 Brussel

Freelance-kok Nicolas Decloedt en zijn metgezel Caroline Baerten leven voor de pure keuken. In hun gezellige huis in Brussel kan je met een groep van veertien genieten van hun verfrissende keuken op basis van biologische groenten en fruit uit de omgeving van Brussel. Als de oogst mee zit, serveren ze zelfs pompoen, appels, peren en rode spruitjes uit eigen tuin!

2. Foodstorms bij De Zuidkant – Frederik Burvenichstraat 156 – 9050 Gent

Kevin Storms wervelt met Foodstorms zijn weg doorheen de biologische en seizoensgebonden keuken. Weg met saai en klassiek, welkom sexy en rock-‘n-roll! Met ‘De Zuidkant’ heeft hij alvast een toplocatie in handen om de speciale restaurantbeleving van fine dining te ervaren. Kevin serveert een vast menu dat uitgebreid wordt met een aantal kleinere gerechten om te delen. 

Recept: Beignet van rode ui, broccoli en appel