Wijn en pasta, dat past! Wijntips bij de 7 pastarecepten

donderdag, 14 augustus, 2014 - 23:00
wijntips

Deze week staat ook VTM Koken in het teken van pasta. Bij elk gerecht geef ik dan ook graag wat tips voor een passende wijn.

Tip 1: Cannelloni met ricotta, spinazie en zalm

De kaas en zalm nodigen snakken naar een witte wijn met voldoende ‘body’. Hier zou ik dus het vooral bij een mooie Chardonnay willen houden, zelfs met ene lichte eiktoets. Klassiek uit Frankrijk – genre Mâcon, Saint-Véran,… , of eerder een Chileense, Argentijnse of zelfs Oostenrijkse Chardonnay. Toch absoluut Italiaans? Probeer dan eens een Roero Arneis, één van de zeldzame witte wijnen uit Piemonte. 

Recept

 

Tip 2: Zuiderse lasagne

Knoflook, salami, champignons: opnieuw kiezen we best voor een witte wijn met voldoende romige textuur, zoals een Bourgogne of een alternatief uit de Nieuwe Wereld. Maar ook rood kan, op voorwaarde dat hij niet té eikgelagerd en niet té tanninerijk is. Een mooie Pinot Noir uit Bourgogne natuurlijk, of afkomstig uit Zuid-Frankrijk, Italië of Nieuw-Zeeland bijvoorbeeld. En als het wat exclusiever (en duurder) mag: waarom eens geen elegante rode wijn van de Etna proberen? 

Recept

 

Tip 3:  Pastaschotel ham en kaas

Er zijn veel keuzemogelijkheden, maar bij deze schotel zou ik het willen houden bij één druif: de Chenin Blanc. Vaak geurend en smakend naar wit fruit – vooral peer en perzik -, met én een stevige structuur maar ook een grote fraîcheur. Ga voor Chenin Blanc suit zowel de Loire-vallei als uit de Kaap. Let wel: Chenin is een kameleon, want komt zowel in ‘droge’, ‘halfzoete’ als ‘mierzoete’ versies voor, dus waak erover dat u een ‘sec’ op tafel brengt.

Recept

 

Tip 4: Volkoren cappellini met vegetarische bolognaisesaus

Hier ga ik zonder pardon voor Italiaans. Kies met name de fruitiger cuvées van Montepulciano d’Abruzzo, Chianti Classico of Valpolicella. Hun natuurlijke frisheid zal het prima doen bij het vegetarische sauswerk.  

Recept

 

Tip 5: Zomerse pastasalade

Ook al bevat deze salade uitgesproken smaken als olijfjes, basilicum en zongedroogde tomaatjes, toch moeten we geen té kloeke, tanninerijke wijnen als partner nemen. U kan het bij rood en fruitgedreven houden en bijvoorbeeld een koel geserveerde Gamay uit Touraine of de Beaujolais ontkurken. Blijven we bij Italiaans, dan zou ik liever in wit gaan voor de redelijk aromatische druiventypes: een mooie Pinot Grigio bijvoorbeeld of een Siciliaanse Catarratto of Grillo. 

Recept

 

Tip 6: Tortellini in brodo met blauwe kaas

Het buitenbeentje in de reeks gezien de toch krachtig smakende bouillon en het zoute van de blauwe kaas, dus qua wijn niet zo evident. We houden het exclusief bij Italiaans. In wit kiest u best een appellatie met voldoende body, zoals Verdicchio dei Castelli di Jesi, een Soave Classico of opnieuw een Roero Arneis.  Wie absoluut rood wil drinken kan ofwel een niet té zware Sangiovese di Romagna ontkurken en, waarom niet, eindelijk nog eens een licht sprankelende Lambrusco di Sorbara. Er zijn veel banale Lambrusco’s op de markt, maar deze uit ‘Sorbara’ zijn vaak het meest klassiek.  Let op: neem een secco, geen zoete versie. 

Recept

 

 

Tip 7: Pasta Carbonara

Een stevige telg uit de pasta-familie (spek, Parmezaanse kaas,  eieren,…) vraagt ook voldoende stevig weerwerk in het glas. Laten we het maar bij rood houden. Drinkt u graag Frans, zoek het dan in het Zuiden met appellaties als Corbières, Minervois, Côtes du Roussillon of een degelijke Côtes du Rhône (Villages). Blijft u loyaal aan Bella Italia, zullen meestal de Chianti Classico, de Rosso di Montalcino en de nog zonniger versies uit Puglia of Sicilia (met de druiven Negroamaro of Primitivo) goed weerwerk bieden. 

Recept