cider

Cider is een alcoholische drank die van het sap van vruchten, vooral appels, wordt geperst. Oorspronkelijk werd cider gemaakt van appelen die werden geperst in een cidermolen. In een cirkelvormige bak, draaide een stenen molenwiel rond dat de appelen fijn perste. De smaak van cider kan enorm variëren.
Ze kan in eerste instantie geclassificeerd worden van zoet naar droog. Het uiterlijk van de drank gaat van troebel door het bezinksel, naar volledig helder. De kleur varieert van licht geel, via oranje naar bruin. De verschillen in kleur en helderheid worden voornamelijk veroorzaakt door de mate van filtering tussen het persen en het fermenteren.

Er zijn ook appelvarianten die een volkomen heldere cider geven zonder dat er filtering aan te pas komt. Er worden ciders met en zonder koolzuur gemaakt; de variant met koolzuur komt echter het meest voor.
Ciders van moderne massaproductie zijn qua uiterlijk nog het beste te vergelijken met mousserende wijn. Voor de productie van cider op grote schaal worden verschillende ciders van diverse soorten appels bij elkaar gemengd om een gemiddelde smaak te bereiken. Bij de botteling wordt er doorgaans nog wat extra suiker toegevoegd. De betere kwaliteiten cider kunnen gemaakt worden door middel van de champagne-methode.

Recepten