American pie met crème anglaise
Ingrediënten
Bereiding
Verwarm de oven voor op 200°C.
Verkruimel 250 g bloem met 125 g koude boter, 1 el suiker en een snuif zout en kneed tot een zanderige massa.
Voeg 2 el ciderazijn toe.
Voeg beetje bij beetje 50 ml ijskoud water en 50 ml vodka toe.
Kneed tot een deeg.
Verdeel het deeg in 4 gelijke delen, stapel de partjes en herhaal dit 3 keer.
Druk het deeg bij elkaar en rol het in plasticfolie.
Laat het enkele minuten rusten in de koelkast.
Schil de appelen en snijd ze in blokjes.
Voeg het sap van 1⁄2 citroen, 1 el kandijsuiker, 1⁄2 el rietsuiker, een beetje nootmuskaat en een mespunt kaneelpoeder toe.
Vijzel een 20-tal kardemomzaadjes en 1 kruidnagel fijn. Voeg toe.
Bestuif met 2 el bloem.
Verdeel het deeg in 2 en rol het deeg uit tot 2 lappen, met een dikte van ongeveer 3 mm.
Bedek de taartvorm met de eerste deeglap.
Stort de vulling in de taartvorm en bedek het geheel met de tweede deeglap.
Knijp de 2 deeglappen aan de rand samen (en verwijder overtollig deeg).
Klop een ei los met een weinig water.
Bestrijk het deeg en besprenkel met suiker.
Snijd een paar ‘schoorsteentjes’ in het deeg.
Bak de taart gedurende 35 minuten in een oven op 200°C.
Laat daarna afkoelen.
Verwarm 1⁄2 l melk met de pulp van een opengesneden vanillepeultje tot onder het kookpunt.
Klop 4 eidooiers met 50 g suiker, 1 kl maïzena en een snuif zout tot ruban.
Voeg de hete melk beetje bij beetje toe.
Doe het mengsel terug in de sauspan en verwarm al kloppend tot de crème gebonden is.
Serveer de taart met de crème anglaise.
voor meer recepten ga naar VTMKoken.be