havermout

Eigenschappen

  • Dieet: 
    Glutenvrij

Havermout wordt bereid uit de graansoort haver door de hele haverkorrels te wassen, te pellen en ze te verhitten. Na deze behandeling worden ze eventueel in stukken geknipt en vervolgens en met stoom verhit om ze daarna plat te walsen. Havermout kent vele culinaire toepassingen in zowel zoete als hartige gerechten. Een bekend gerecht is de havermoutpap.

Havermout is verkrijgbaar in verschillende varianten:

  • Langkokende havermout, gemaakt van hele haverkorrels, met een kooktijd van ongeveer 15 minuten.
  • Snelkokende havermout, gemaakt van gebroken haverkorrels, met een kooktijd van ongeveer 5 minuten.
  • Instant havermout, gemaakt van gebroken haverkorrels, voorgekookt en bevat vaak toegevoegde smaakmakers, zoals suiker en zout.

Havermout verbrandt langzaam en de vezels absoberen veel water waardoor je langer vol zit. Je lichaam wordt langduring van energie voorzien waardoor je minder spierafbraak hebt als je eten uitstelt en je grijpt minder snel naar snoep of koekjes. Havermout is heerlijk als ontbijt en je kunt er de hele ochtend mee doorkomen. 

Recepten