rog

Er zijn een aantal soorten roggen, waarvan de stekel- of doornrog in Nederland het meest wordt aangevoerd. Roggen zijn geen platvissen, maar platte vissen.

Platvissen worden geboren als rondvis, na een aantal weken verandert de lichaamsvorm en neemt een platte vorm aan. De bovenzijde is geelbruin met onregelmatig gevormde, donkerbruine vlekjes. De onderzijde is witachtig. De maximale lengte is 1 meter.

Roggen behoren tot de kraakbeenvissen en hebben dus geen graten. Ze zijn merkwaardig gebouwd: de borstvinnen van de rog zitten als vleugels vast aan de romp. Hiermee zweeft de vis met een golvende beweging door het water. De rog leeft in de Atlantische kustgebieden van Europa en Afrika. Enkel de vleugels en kleine delen van de staart zijn eetbaar.

Vooral ontvelde rogvleugels worden aangeboden. Hij moet absoluut vers zijn. Kleine vissen worden in hun geheel verkocht, grotere exemplaren meestal versneden. Rog is het hele jaar door verkrijgbaar.

In het kraakbeen zit een stof die bij het verouderen zeer snel ammoniak afgeeft. Bereid daarom rog onmiddellijk na aankoop. Zelfs invriezen is niet aan te bevelen, tenzij gekookt en samen het met kookvocht. Zo kan het kraakbeen geen ammoniak meer produceren.

Recepten