schelvis

Eigenschappen

De schelvis is een lekkere vis, die verfijnder is dan kabeljauw.

De rug is donker groen-bruin, de flanken zijn zilverwit en de buik wit. De maximale lengte is 1,1 meter. Net als de meeste kabeljauwachtigen is de schelvis gemakkelijk te herkennen aan de 3 rugvinnen. En een nog makkelijker herkenningspunt: aan weerskanten zit, onder de eerste rugvin, een zwarte vlek, de "Petrusduim".

Schelvis komt vooral voor in de noordelijke Atlantische Oceaan. Het hoofdvoedsel van schelvis bestaat uit bodemdieren als wormen, schelpdieren en zeesterren. Ook haringeieren lust de schelvis graag.
In Engeland is schelvis op vrijwel alle menukaarten terug te vinden als (gerookte) haddock.

Aangezien schelvis veel en grote schubben heeft, wordt hij vooral als visfilet verkocht. Schelvis is voor alle bereidingen geschikt. De lever is een delicatesse met maar liefst 44% gezonde vetten. Schelvis wordt vaak gebruikt voor de bereiding van vissoepen.

Recepten