wijting

Wijting behoort tot de familie van de kabeljauw en wordt ook vaak samen met kabeljauw gevangen. Het voedsel van de wijting bestaat uit garnalen en kreeftachtigen. Daarvan worden zulke hoeveelheden verorberd, dat de garnalenvissers, elk jaar als er veel wijting aanwezig is, een duidelijke teruggang in hun vangsten constateren.

De rug is groenblauw en de flanken zilverkleurig. Aan de basis van de borstvin zit een zwarte vlek. Wijting wordt maximaal 70 cm lang.  

Het visvlees is tevens zacht van structuur en wordt daarom meestal in visfilets met vel (prachtig zilverkleurig) verkocht om te vermijden dat de vis bij de bereiding uiteenvalt. In Frankrijk is wijting een klassieke delicatesse op de menukaart. Bij ons wordt hij meer en meer gewaardeerd. Het kleine broertje van de wijting, de steenwijting of steenbolk, is nog beter van smaak. Wijting kan u grillen, bakken, stoven, koken en stomen. Wijting wordt ook gebruikt bij voor de bereiding van soepen en bouillabaisse.

De beste periode om verse wijting te eten is van januari tot augustus.

Recepten