wonton

Wontons zijn kleine gerechten die oorspronkelijk uit de Chinese keuken komen. De oorsprong gaat volgens velen terug naar 206 voor Christus. Traditioneel worden wontons gevuld met gehakt of garnalen, maar tegenwoordig is de vegetarische wonton erg in trek.

De wrap rondom de hapjes wordt gemaakt van wontonvelletjes: dit zijn hele dunne plakjes deeg. Ze zijn verkrijgbaar in de Chinese supermarkt. U vindt ze daar in de diepvries. Chinezen maken de plakjes meestal zelf. Wontonvellen worden gemaakt van gewone tarwebloem met wat lauwwarm water. Hiervan wordt een deeg gekneed. Dit wordt uitgerold en plakken van gesneden. Deze worden vervolgens uitgerold tot zeer dunne lapjes.

De vulling bestaat typisch uit gehakt varkensvlees, soms ruw versneden garnaal, fijnversneden gember, fijnversneden ui, sesamolie en sojasaus. De vulling wordt normaal voorgegaard, vervolgens met het deeg omhuld, en dan in een mandje in een stoombad verder gaar gemaakt. Ze kunnen zo opgediend worden met rijst of noedels, of in een soep geserveerd worden.

Men maakt een duidelijk onderscheid tussen de kleine wonton (Xiao huntun) en de grote wonton (Da huntun). De kleine wonton wordt gevuld met varkensvlees en de wonton maakt onderdeel uit van het ontbijt en lunch. De grote wonton lijkt op een grote tortellini en kent een grote verscheidenheid aan vullingen. Ze wordt als lunch of diner gegeten. 

Recepten