Hoe bereid ik asperges?
Ann Vertriest
Het aspergeseizoen is officieel van start gegaan. Alex toont hoe je asperges het best bereidt:
- Wat heb je nodig? Asperges, een rechte dunschiller, een kookpot, een citroen en een beetje zout
- Asperges schillen: vertrek vanuit de punt van de asperge en beweeg de dunschiller over de asperge naar beneden en terug naar boven. Blijf deze handeling herhalen en draai de asperge langzaam naar links
- De schillen hangen nu aan de onderkant van de asperge, neem deze vast en trek ze er langs de onderkant van de asperge af
- Wat overblijft aan de onderkant van de asperge noemt men 'het kontje'. Dit gedeelte mag je eraf breken en kan je later gebruiken om aspergesoep van te maken
- Asperges koken: Vul een pan met water en voeg er een beetje citroensap en zout aan toe. Het citroensap gaat ervoor zorgen dat de asperges mooi wit blijven.
- Leg de asperges in het koud water en zet het vuur aan. Wanneer de asperges goed doorkoken mag je het vuur afzetten, laat ze nog even rustig verder garen
- Het vocht waarin je de asperges hebt gekookt hoef je niet weg te gieten, je kan het later nog gebruiken om soep van te maken of om over je asperges te gieten wanneer je ze wil bewaren
- Wanneer de asperges gaar zijn worden ze glazig en mag je ze voorzichtig uit het water halen