Hoe marineer ik? De tips

Hoe marineer ik? De tips

Een lekker stukje vlees of vis smaakt altijd. Geef ze extra smaak met een lekkere marinade. Hiervoor zijn er twee manieren: marineren of inwrijvenEen marinade is een gekruid en gearomatiseerd vocht waarin we vlees, wild, vis of gevogelte gedurende een bepaalde tijd laten weken. Het doel is toevoegen van extra smaak en pit en het - tijdelijk - vrijwaren van bederf.  

Marineren of inwrijven: what's in a name?

Marinades op water- of oliebasis bedekken het vlees met een smakelijke vloeistof. Bij het inwrijven van een pasta of droge specerijen is er meer rechtstreeks contact. Je kan de werking van een marinade of pasta verbeteren door het weefsel van vlees te bewerken. Efficiënter is uiteraard het gebruik van een injectienaald. 

3 basismarinades

Rauwe marinade

Dit wordt ook gebruikt voor vlees en wild, maar vooral voor grote vleesstukken. Hierbij worden de stukken vlees op aromaten gelegd en worden ze volledig ondergedompeld door het vocht, zijnde wijn, cognac, azijn,...

Recept: 2 dl volle rode wijn, 1 wortel in reepjes ½ dl rode port, 2 eetlepels honing, 10 geplette jeneverbessen, 1 ui in ringen, 1 theelepel geplette peperkorrels.

Directe marinade

Dit wordt gebruikt voor stukken die onmiddellijk gebruikt worden. Het betreffende stuk wordt ongeveer één uur voor gebruik gemarineerd. 

Recept: gesneden sjalotten, peterseliestengels, tijm, laurier, peper, zout, 1 eetlepel olie in verhouding met een halve citroen. 

Gekookte wildmarinade

Dit heeft dezelfde samenstelling als de rauwe marinade, alleen worden de aromaten en vloeistoffen eerst gekookt, afgekoeld en dan pas op het te marineren stuk vlees gegoten. Dit wordt vooral gebruikt om tijd uit te sparen en toegepast op kleinere vleesstukken. 

Recept: 3 dl rode wijn, 1 theelepel peperkorrels 1 sjalotje in vieren 1 eetlepel rode wijnazijn, een takje tijm en een blaadje laurier, ½ eetlepel olie, een stukje wortel in reepjes, (opkoken en laten afkoelen)

 

Ontdek meer marinades in deze lekkere gerechten:

Kabeljauw "Asian Style"

Ribbetjes op de BBQ

Kip Tandoori

Spies van gemarineerde heilbot 

Gemarineerde lamskoteletjes