Chings pekingeend

Ingrediënten

  • 1 eend (3kg)
  • 1½ dl kokend water
  • 50 gr buine basterdsuiker
  • 1½ el zeezout
  • 2½ cm verse gemberwortel (geschild en fijngeraspt)
  • 2 sjalotten (gepeld en fijngehakt)
  • 2 anijssterren
  • arachideolie
  • 24 tarwepannenkoekjes
  • 75 gr zoetebonenpasta of pruimensaus
  • 2 bosuien (in smalle repen gesneden)
  • 1 komkommer (zaadlijst verwijderd en in smalle repen gesneden)

voor de pekelvloeistof

  • 150 gr bruine basterdsuiker
  • 1 el zout
  • 2 dl gekookt water
  • 7 dl koud water
  • 3 dl rijstazijn of appelazijn
Beginner
8 personen
Meer dan 90 minuten

Bereiding

  1. Was de eend, snijd de vleugeltjes eraf en verwijder de ingewanden. Was de buikholte goed en dep hem droog. Prik het vel met een puntige spies gelijkmatig in maar beschadig het niet te veel.

  2. Houd de eend bij zijn nek boven de gootsteen en giet kokend water over het vel om te blancheren en te verstevigen. Dep de eend droog aan de binnen- en buitenkant.

  3. Voor de pekelvloeistof: Los de bruine suiker en het zout op in het gekookte water, roer het koude water en de azijn erdoor. Leg de eend in een diepe schaal en giet de vloeistof eroverheen. Leg de eend vervolgens 3 uren in de koelkast te marineren en draai deze halverwege de tijd even om.

  4. Haal de eend uit de koelkast, dep hem droog en gooi de pekelvloeistof weg. Steek een vleeshaak in de nek en hang de eend 8 uur te drogen op een koele plaats.

  5. Vermeng basterdsuiker, zout en vijfkruidenpoeder en wrijf dit goed in de buikholte. Vul de eend met gember, sjalotten en steranijs. Sluit de buikholte met een roestvrijstalen naald.

  6. Verwarm de oven voor op 150°C. Leg de eend met de borst naar boven op een rooster en braad de eend 1u en een kwartier. Draai de eend halverwege de tijd om zodat hij gelijkmatig gaar wordt. Schakel de temperatuur naar 240°C. en braad de eend nog 10-15 minuten zodat het vel krokant wordt.

  7. Leg een tarwepannenkoekje in een klein bamboestoommand en zet de mand op een kleine pan met kokend water.

  8. Stoom het tarwepannenkoekje 6-7 minuten en haal de stoommand van de pan.

  9. Snijd de eend aan tafel en geef er de bonenpasta, bosui en komkommerrepen bij. Doop voor elk pannenkoekje een beetje eend in de saus, leg het midden op het pannenkoekje, verdeel er wat bosui en komkommer op. Rol het op en eet smakelijk.

0
Nog geen stemmen

Thuis in China

Recepten
Ken Hom en Ching-He Huang
Uitgeverij
Fontaine Uitgevers
Fotografie
Woodlands Books LTD
ISBN
978-90-5956-4657
Kostprijs
27,95€
Aantal pagina's
272 pagina's