Rundstong in Madeirasaus
Ingrediënten
voor de rundstong
-
1 rundstong
-
5 l water
-
1 kg soepgroenten (prei, selder, wortel, ui en kruidentuiltje)
-
peper en zout
voor de madeirasaus
-
1 dikke wortel, in brunoise
-
1 ui
-
2 tomaten
-
70 gr tomatenpuree
-
2 el bloem
-
bouillon van de versgekookte rundstong
-
250 gr verse champignons
-
1 glas madeirawijn
-
50 gr boter
-
verse peterselie
-
peper en zout
Bereiding
Laat de tong gedurende 3 uur in zout water trekken. Hierdoor verdwijnen alle bloedresten. Vernieuw daarna het water, voeg de rundstong toe en laat 3 à 4 minuten koken. Giet hierna het water opnieuw weg en laat de rundstong opnieuw koken in water waarin je ook de groenten en de kruiden laat meekoken. Laat de tong in dit mengsel gedurende 2 à 3 uur koken tot hij gaar is. Een rundstong is gaar als de draden van de tong uit elkaar gaan als je erin prikt. Haal de tong nu uit zijn bouillon en pel, terwijl de tong nog warm is, het witte vel eraf.
Stoof de wortel en fijngesnipperde ui in wat boter, voeg de grof gehakte tomaten toe en laat ze even meestoven. Roer de tomatenpuree en de bloem door de groenten en laat onder voortdurend roeren drogen.
Voeg nu al roerend wat bouillon toe tot je een mooie gladde saus hebt. Zet het vuur nu lager en laat de saus ongeveer 30 minuten pruttelen. Zeef de saus en zet ze even opzij.
Smelt de boter en stoof hierin de champignons. Kruid met peper en zout. Giet de gezeefde saus erbij en breng alles opnieuw aan de kook.
Werk het geheel af met een glaasje madeira en wat verse peterselie en laat pruttelen tot de gewenste sausdikte.
Dien de rundstong op in plakken van een 0,5 cm dik en overgiet met de saus. Serveer met aardappelpuree.
voor meer recepten ga naar VTMKoken.be