Heerlijke ovenschotel: moussaka
Ingrediënten
-
5 aubergines
-
50 cl olijfolie
-
500 gr tomaten
-
1 teentje knoflook
-
1 ui
-
2 takjes tijm
-
1 laurierblaadje
-
1 th lepel suiker
-
10 blaadjes munt
-
10 takjes peterselie
-
750 gr rundergehakt
-
peper en zout
Bereiding
Snijd de aubergines overlangs in plakjes. Doe 30 centiliter olijfolie in een pan en bak de aubergines tot ze goudbruin zijn. Schik op keukenpapier en laat 30 minuten uitlekken. Bereid ondertussen de tomatensaus en vervang het keukenpapier onder de aubergines in die tijd twee of drie keer.
Dompel de tomaten 20 seconden in kokend water. Pel en hak het vruchtvlees grof. Pel en plet de knofl ook. Pel en hak de ui fi jn. Doe 2 eetlepels olijfolie in een pan en fruit de ui 2 à 3 minuten op matig vuur. Voeg de tomatenstukjes, de knofl ook, de tijm, het laurierblad, peper en zout en de suiker toe. Meng en laat op laag vuur 20 à 25 minuten prutt elen tot een dikke saus.
Was en snipper de munt en peterselie fi jn. Meng in een aardewerken kom het rundergehakt met de tomatensaus, de munt, de peterselie en de rest van de olijfolie (houd 2 eetlepels opzij om de schaal in te oliën) en kruid met peper en zout.
Verwarm de oven voor op 180 °C (ovenstand 6). Olie een vuurvaste schaal in, bedek de bodem met aubergineplakjes en vul op met afwisselend laagjes gehakt en aubergine. Eindig met een laag gehakt.
Zet de schaal in een bain-marie, breng op het vuur aan de kook en zet 1 uur in de oven. Zet de oven uit en laat de moussaka 15 minuten staan in de open oven. Haal uit de schaal en dien op. PLCR_
voor meer recepten ga naar VTMKoken.be