Wafels met chocoladesaus en koffieslagroom
Ingrediënten
-
100 gr boter
-
12,5 gr verse gist
-
200 ml lauw water
-
250 gr bloem
-
2 gr zout
-
1 vanillestok
-
250 ml melk
-
2 eieren (gesplitst)
voor de chocoladesaus
-
100 ml magere melk
-
100 gr donkere chocolade
-
zeste van 1 sinaasappel
voor de koffieslagroom
-
250 ml sojaroom (om op te kloppen)
-
2 afgestreken el oploskoffie
Bereiding
Smelt de boter op een zacht vuurtje en laat afkoelen.
Meng de gist met het water tot hij opgelost is. Let op dat het water niet te warm is: je moet er gemakkelijk je hand kunnen inhouden.
Voeg de bloem en het zout toe.
Snijd de vanillestok overlangs en schraap er met een mesje het merg uit. Meng goed door de bloem en let op dat er geen klontertjes meer achterblijven.
Giet er onder voortdurend roeren de gesmolten boter bij.
Voeg de melk en de eierdooiers toe en roer goed door met de klopper.
Klop het eiwit stijf in een propere kom, met een propere klopper en spatel het zachtjes door het beslag.
Sluit de kom af met huishoudfolie en laat 30 à 45 minuten rusten op een warme plek in huis. Het deeg moet verdubbelen in volume.
Klop alle ingrediënten voor de koffieslagroom stijf. Het duurt iets langer met sojaroom, dan met echte room. Zet in de koelkast.
Plet voor de chocoladesaus de kardemompeulen. Voeg ze toe aan de melk en kook even op. Haal van het vuur en laat afkoelen tot de melk lauw is. Breek ondertussen de chocolade in stukken en voeg de zeste toe. Zeef de melk en giet ze bij de chocolade. Roer goed tot je een saus hebt. Dien warm op.
Vet het wafelijzer in met olie en verhit het.
Bak de wafels goudbruin, bestrooi ze met poedersuiker en serveer ze meteen. De chocoladesaus en koffieslagroom zet je gewoon op tafel.
voor meer recepten ga naar VTMKoken.be