5 tips voor een geslaagd last-minute barbecuefestijn

zaterdag, 1 augustus, 2015 - 15:55

Iedereen kent dat gevoel wel. Plots merk je dat het mooi weer is, je nodigt dan maar wat vrienden uit en haalt de barbecue uit. Alleen wil je net iets anders dan zomaar een stukje vlees en wat aardappelen in de schil. Deze zeven tips helpen je op weg naar een gezellig en lekker barbecuefestijn met dat tikkeltje meer!

 

1. Santé

Met een fris flesje rosé scoor je altijd, maar een zomerse cocktail valt zonder twijfel ook in de smaak bij je gasten. Probeer eens een Gin-Mojito, Negroni, Wolf Beater of Moscow Mule; stuk voor stuk verfrissende én verrassende drankjes. Zet ook altijd een fles water op tafel, die je opfleurt met enkele muntblaadjes, pompelmoes-, citroen- of limoenschijfjes. 

 

 

Probeer één van deze andere heerlijke cocktails.

 

2. Zuiderse hapjes voor de eerste honger

Eén tapasschotel vol lekkers is niet alleen praktisch, het is ook gezellig en neemt ons meteen mee naar zuiderse oorden. Serveer je gasten wat charcuterie in combinatie met olijfjes, zongedroogde tomaatjes en stukjes (zelfgebakken) brood of focaccia, een Italiaans broodje. Een zomers soepje, oftewel gazpacho, is ook altijd een winner. 

Vergeet ook geen dipsausje! Deze smaakmaker, met pistache, feta, yoghurt en basilicum, is klaar in een handomdraai. 

 

 

3. Het hoofdgerecht: mooi verpakt

Minimaliseer je tijd in de keuken, zo kun je meer genieten van je gezelschap. Hou het hoofdgerecht daarom simpel. Kies bijvoorbeeld voor een papillot. Het principe blijft steeds hetzelfde, de inhoud is telkens weer anders. Met mosseltjes in wit bier, kabeljauw en kappertjes of tongfilet met room scoor je zonder twijfel. Wikkel ook enkele aardappeltjes met een klontje lookboter in zilverpapier voor een smeuïg resultaat. Een zomerse salade zorgt voor de frisse toets op je bord. Experimenteer met quinoa, bulger of couscous, combineer avocado met kip of spiek bij de Grieken voor een heerlijke versie met olijven en komkommer.   

 

 

Meer weten?

Recepten in papillot

10 onmisbare slaatjes bij een barbecue

 

4. Desserten met of zonder BBQ

Afsluiten kun je met een zelfgemaakte kaastaart, een heerlijke fruitsalade of enkele dessertjes op de barbecue. Snij een ananas in schijfjes en laat ‘m even rusten op de barbecue, serveer de schijfjes daarna met een bolletje ijs en fijngesnipperde munt (recept). Een andere optie: snij een banaan open en vul ze met stukjes chocolade. Smaakt eveneens prima in gezelschap van zo’n bolletje ijs. Stelt een van je à la minute uitgenodigde gasten voor om zelf een dessert te maken, wees dan niet koppig en laat je gewoon verrassen!

 

 

5. En dit alles in een mooi kader

Het culinaire aspect primeert, maar met de juiste details maak je zo’n last-minute barbecue nog gezelliger! Kies voor een schoon servies met mooie, grote kommen en borden waarin je eten tot recht komt. Pluk nog snel wat bloemen in de tuin voor een nonchalant tafelboeket en match je servetten met het geheel. Het lijken details, maar alles samen zorgen ze ervoor alsof jij die barbecue al lang gepland had! 

 

Veel succes, plezier én smakelijk! ;)