Barbecue: 3 verrassende eenvoudige sausjes

woensdag, 23 juli, 2014 - 09:43

1. Limonaise

Er is absoluut niets mis met handgemaakte mayonaise, maar een verrassende saus is het allerminst.  Voor een frisse variant die je zeker bij zomerse temperaturen weet te smaken, heb je naast een basis mayonaise enkel nog eenzelfde hoeveelheid room en enkele limoenen (naar smaak) nodig. Klop* de room op en meng hier de mayonaise alsook het sap en de zeste van één limoen onder. Deze ‘limonaise’ gaat perfect bij een kruidige gerechten van de gril. Voor grotere hoeveelheden gebruik je naar smaak meer limoenen.

* Mocht je beslissen de room niet op te kloppen, dan kan je deze saus perfect als dressing bij een slaatje gebruiken.

 

2. Tzaziki. Recept

Wat mij betreft mag je de saaie schijfjes komkommer zo schrappen uit je barbecuebuffet, maar wel enkel op voorwaarde dat je ze in een hemels sausje gebruikt. Tzaziki is er zo ééntje, dat alles heeft om je gasten de klassieke sausjes te doen vergeten. Het heeft een aangename textuur dankzij de rasp van komkommer. Zijn kruidigheid heeft het dan weer te danken aan het teentje knoflook, peper en zout.  Dat de basis van deze saus een heerlijk frisse Griekse yoghurt is, maakt deze tzaziki meteen ook een pak gezonder dan de overige sausjes. Ideaal bij een mooi stukje gegrilde vis.

 

3. Guacamole. Recept

Een andere saus die je zelden ziet op een buffet – volledig onterecht als je het mij vraagt – is guacamole. Deze groene dipsaus die zijn oorsprong in Mexico vindt is echter een perfecte smaakmaker en dankzij de combinatie avocado, Spaanse peper, limoen en koriander een heuse smaakbom op zich. In het recept van Sergio Herman is geen sprake van een fijngehakte sjalotje of fijne blokjes tomaat maar deze kan je desgewenst steeds toevoegen. Heb je je guacamole of avocadomousse graag nog smeuïger? Dan kan je overwegen om een weinig Griekse yoghurt eronder te mengen. Guacamole is de perfecte begeleider van kipbereidingen, maar ook in het gezelschap van een mooie hamburger of lamsburger komt zijn smaak volledig tot zijn recht. Aan u de keuze.

 

Toch eerder een fan van de klassiekers? Probeer dan zeker eens het recept van deze overheerlijke ketchup of het recept van deze tartaar die zijn gelijke niet kent.

Klassiekers of gepimpte sausjes, huisgemaakt smaakt altijd best!