"De Nobelprijs voor Dieren" gaat naar ...
Zo moet Jaap Korteweg (51) er in 1998 ook ongeveer over gedacht hebben toen hij na de uitbraak van de varkenspest besloot om enkel nog vlees van eigen kweek en slacht te eten. Hij ging de aloude keuterboertour op en liet twee kalfjes aanrukken op zijn boerderij in Breda. Jaap verloor zijn hart aan de dieren en zag zijn plan in het water vallen. Er zat niets anders op dan de koe op een andere manier bij de horens te vatten: Jaap werd de eerste en enige Vegetarische Slager ter wereld.
De kiem daarvan was die van de lupineplant die hij op Nederlandse biologische grond zaaide. Een gemakkelijk te telen plant die net zoals de sojaplant – de basis van tofu en tempeh – eiwitrijke bonen draagt. Van deze bonen worden stevige vezels gemaakt als basis voor veel nepvleesjes uit het assortiment van De Vegetarische Slager. Waar normaal de dieren de soja en de lupine eten en wij daarna de dieren verorberen, knipt Korteweg de dieren uit het verhaal ten voordele van mens, dier en milieu.
Of die ook ten voordele van de goede smaak gaat, daar oordeel je best zelf over. Sinds september haalden de Belgische Delhaizes zes producten van De Vegetarische Slager in hun veggiehoek: kipstuckjes, rul gehackt, biefstuckreepjes, speckjes, visvrije tonynsalade en kipkerrie salade. De gekke c in de namen van het assortiment verwijst naar het feit dat vlees en vis gehackt werd, met suCCes. Zin om te proeven welk product jij het meest geslaagd vindt? Ik geef je voor elk product een recept op een dienblad met een gouden randje. Het enige wat jij moet doen is een ritje naar Delhaize, je kookschort ombinden en aan de slag gaan. De uitgelezen kans om eens te experimenteren met nepvlees van bij de nepslager!
Mogelijke recepten:
Pasta met gebakken kipstuckjes, prei en look
Tip: bak de reepjes apart en voeg ze pas toe als de aardappelen gaar zijn.
Ontbijtsalade met Speckjes
Gegrilde auberginerolletjes met tonynsalade
Tip: Sla stap 1 over en warm de salade op zoals in stap 2 vermeld.