De rijkdommen van de Oosterschelde

Oosterschelde
dinsdag, 12 maart, 2013 - 20:30

De Oosterschelde bevat naast mosselen ook een enorme rijkdom aan schelp- en schaaldieren zoals oesters, kreukels, kokkels en de befaamde Oosterscheldekreeft.

Oesters worden gevist uit de Oosterschelde en de Waddenzee. Daarna worden ze gedurende 1 week in oesterputten geplaatst zodat het zand eruit gefilterd wordt en ze klaargemaakt worden voor consumptie. Men maakt een onderscheid tussen platte oesters en wilde oesters of Creuses. Platte oesters zijn van nature zeer verfijnd van smaak waardoor ze bij voorkeur rauw worden gegeten. Wilde oesters kunnen zowel rauw als gegrild worden gegeten. Wilde oesters worden meestal verpakt in vierkante kistjes en platte oesters in ronde kistjes (een handige manier om ze van elkaar te onderscheiden).


 

 

 

 

 

 

 

 

 

Oesters in de oesterputten van Yerseke

 

Naast oesters vind je in de Oosterschelde ook kreukels. Dit zijn zeeslakken met een donkerbruin huisje en een doorzichtig geelbuin dekseltje. Je kan de kreukel met een speld uit zijn huisje verwijderen. Traditioneel worden kreukels gegeten met krentenbrood wat zorgt voor een mooie combinatie van zilte en zoete smaken.

Kreukels

 

Ook kokkels maken deel uit van de schaaldieren uit de Oosterschelde. Vanaf eind augustus tot begin december wordt er voor de Noordzeekust en de Ooster- en Westerschelde gevist op kokkels. Jaarlijks wordt vastgelegd hoeveel kokkels er gevist mogen worden om ervoor te zorgen dat er voldoende voedsel overblijft  voor de vogels. Kokkels worden in restaurants vaak geserveerd in soepen, pasta’s,  ragouts of in een lekker gevulde visschelp.Kokkels

 

Sinds 1867, na de bouw van een dam dat ervoor zorgde dat er geen zoet rivierwater meer vanuit de Schelde de Oosterschelde kon in stromen, werd het water geschikt voor de groei van kreeften. Wat de Oosterscheldekreeft zo uniek maakt is dat ze een geïsoleerd leven lijden. Dit maakt dat de Oosterscheldekreeft een zachtere smaak heeft dan de gemiddelde Europese kreeft. Het visseizoen van de Oosterscheldekreeft is kort, van 1 april tot half juni.


Oosterscheldekreeft