oester

Eigenschappen

Oesters zijn een échte Zeeuwse delicatesse. Ze worden gekweekt in de Oosterschelde en het Grevelingenmeer. Er zijn twee soorten te koop: Zeeuwse oesters (Crassostrea gigas) en platte oesters (Ostrea edulis). De soorten verschillen aanzienlijk van elkaar. Belangrijk is het enorme prijsverschil.

De platte oester is zeldzaam, groeit traag en plant zich moeilijk voort. Na ongeveer zes jaar is hij volgroeid. De Zeeuwse oester daarentegen komt veel in de Oosterschelde voor en kan binnen twee jaar volwassen zijn. Door gespecialiseerde kweekmethoden zijn de oesters van Zeeuwse bodem van topkwaliteit.

Naast oesters uit Zeeland worden er ook oesters geïmporteerd vanuit Frankrijk. Oesters worden in mandjes met zeewier verpakt. Het zeewier houdt het vochtgehalte op peil en zorgt er bovendien voor dat de oesters niet beschadigen. De oesters zijn variabel van kleur; meestal bruinachtig. De vorm varieert sterk en heeft te maken met de herkomst van de oester.

De Zeeuwse oesters kunnen zowel rauw als gegrild geserveerd worden. Oesters zijn geschikt om te pocheren, te bakken en te gratineren. Zeeuwse platte oesters hebben zo'n verfijnde smaak, dat het zonde is om ze verder te bereiden.

Oesters zeer gezond. Ze bevatten een hoog gehalte aan magnesium en zink. Doordat oesters altijd vers en onbewerkt zijn, blijft het zinkgehalte intact en wordt het beter door het lichaam opgenomen. Verder passen oesters prima in zowel een cholesterolarm als caloriearm dieet.

Recepten