De ultieme Kersttips: het eigenzinnig verfijnd menu van Yves

vrijdag, 19 december, 2014 - 09:28

Als er met Kerst dan toch gekookt dient te worden, dan ben ik de eerste die vind dat de chef niet tot het aperitief dient te wachten om een eerste feestelijke drankje weg te werken. Je mag er met andere woorden donder op zeggen dat ik ergens in de namiddag mijn eerste Elderflower Collins soldaat zal maken. Een frisse, smaakvolle cocktail op basis van gin, altijd een goed begin.

 

Feesten, dat is vooral ook genieten met familie of vrienden. Hoezeer die drang er ook is om alle registers open te trekken, doe mij toch maar smaakvolle gerechten, makkelijk te bereiden die à la minute niet te veel tijd vergen. Samen gezellig aan de dis, daar draait het uiteindelijk toch om. Deze olijfcrackers met humus en baba ganoush zijn dan ook een ideaal aperitiefhapje.

 

 

 

 

Ook voor het voorgerecht ga ik resoluut voor een gerecht dat à la minute weinig tijd in beslag neemt. De voorbereidingen voor deze tartaar van rode biet met gerookte paling kan je makkelijk vooraf doen. Enkel het dresseren van het bord doe je op het moment zelf. Makkelijk zat, maar vooral bijzonder lekker.

 

Een heldere bouillon of consommé, het is een ideaal soepje om een feestmenu kleur te geven. Deze bouillon met shiitake en sint-jakobsvruchten is dan ook een gerecht dat niet missstaat. Licht, smaakvol, verrassend… een winnertje met andere woorden.

 

Laten we eens gek doen. Mij maakt het absoluut niet uit wat er als hoofdgerecht geserveerd wordt. Op één voorwaarde, en dat is dat er kroketten aan te pas komen. Huisgemaakte kroketten, wel te verstaan. Geen feest zonder kroketten, wel?

 

Voor het dessert geldt hetzelfde als de rest van de menu. Eenvoudig voor te bereiden, smaakvol en een plezier om te serveren. Met deze moelleux met spek heb je sowieso goud in handen. Een dessert waar men dankzij de verrassende smaakcombinatie nog lang over zal spreken. De rabarber, vlierbloesem en kersen kan je vervangen door meer seizoensgebonden vruchten.

 

 

En ik zou zeggen, laat het smaken!