De wereld rond - deel 1: De Chinese Week

Chinese keuken
vrijdag, 31 januari, 2014 - 09:40

Dankzij de uitgestrektheid van het Chinese grondgebied, de eeuwenoude Chinese geschiedenis enhet meer dan een miljard mensen, kunnen we eigenlijk niet spreken van één Chinese keuken. Elke regio – telkens vaak duizenden keer groter dan ons eigen landje – kent zijn eigen ingrediënten, kenmerken of technieken. Toch kunnen we een aantal gemeenschappelijke factoren onderscheiden.  Daarom spreken we dan ook van 1 Chinese keuken.  Die wordt dikwijls opgedeeld volgens 4 zones.

  • De Noordelijke Jing-keuken en en de Mongoolse keuken : veel schapenvlees
  • De Westelijke Chuan-keuken: sterk gekruide gerechten, het gebruik van rundvlees, chilipepers en szechuanpeper.
  • De Zuidelijke Yue-keuken: meer zoetzure accenten, sappigheid en smaak.
  • De Oostelijke keuken met de Sjanghai-keuken als bekendste: veel rijst, tarwe, zeevruchten. Een zoete toets.

Op een kaart ziet dit er ongeveer zo uit.

Vijf belangrijke gemeenschappelijke smaakgevers zijn vijfkruidenpoeder, sojasaus, gember, koriander en knoflook. De Chinezen gebruiken ook verschillende kookmethodes, zoals koken, bakken, roerbakken, stomen of frituren. Verder wordt enorm veel aandacht besteed aan presentatie en symboliek. Het bespreken van al die zones zou ons te ver leiden. Wij geven je liever wat eenvoudige en smakelijke recepten mee.

Dit doen we naar aanleiding van het Chinese Nieuwjaar. 31 Januari vieren de Chinezen namelijk hun eigen nieuwjaar. Lees er alles hier alles over het Chinees Nieuwjaar. Elke dag presenteren we jullie een lekker receptje. We hebben ervoor gezorgd dat de eenvoudig laagdrempelig zijn. Geen onvindbare ingrediënten en dus helemaal niet moeilijk!

Alvast een Happy Nieuwjaar!

De recepten: