Gins op het oudejaarsmenu: tips van onze ginexpert Edwardz

maandag, 29 december, 2014 - 10:51

Daarom steek ik bij de voorbereidingen al meteen van wal met een frisse Gin Tea die – belangrijk voor wat nog volgen moet – hydrateert en de smaakpapillen aanscherpt zonder de concentratie in de keuken te verliezen. Het hele menu laat ik trouwens begeleiden door bijpassende gins met hun tonic.

Bij oudjaar horen oesters. Daar bestaat geen discussie over. Het liefste een drietal verschillende soorten, puur geserveerd met enkel wat zwarte peper van de molen én een bewerkelijker hapje zoals de Zeeuwse oester met frisse komkommer en zuurdesem.

 

Daarbij drink ik een Gin & Tonic met Martin Millers die het zilte van de pure oesters ondersteunt met wat komkommer die ook in het hapje terugkomt.  

Omdat de aanvoer van verse vis aan het einde van het jaar tot ca. 10 januari stilvalt, kies ik resoluut voor een voor- en hoofdgerecht met vlees, konijn, gevogelte en zeevruchten waarvan de aanvoer ononderbroken wordt. Een steak tartaar met toast van volkorenbrood is voor mij het ideale voorgerecht. Hiervoor gebruik ik het liefste gepelde biefstuk in plaats van filet pur. Sjalotjes, kappertjes, augurkjes, een beetje mayonaise, een drupje Worcestershiresauce en tabasco samen met een eidooier en versgemalen peper en zout zijn daarbij de onontbeerlijke ingrediënten. Voor de rest probeer ik de tips van Gert De Mangeleer te volgen: alles met mate en proeven, proeven, proeven voor je de gasten je creatie voorzet.

 

Daarbij serveer ik een Gin & Tonic met The Botanist Islay Dry Gin, die wat citrus en groene kruiden toevoegt aan het gerecht. Op avonden als deze moet de kok van dienst maximaal aan de feestdis zitten. Daarom schotel ik mijn gasten een Paëlla voor met kip, konijn, inktvis en wat zeevruchten die perfect kan worden voorbereid en in een grote pan aan tafel komt. Ik houd wel van wat specerijen en kruiding in mijn paëlla en om wat frisse toetsen van gember en citroengras toe te voegen schenk ik een begeleidende Gin & Tonic met Mombasa Club

Een echte dessertfreak ben ik niet. Daarom een eenvoudig en fris maar toch vol dessert: citroenmousse met speculaas. Ook weer perfect voor te bereiden. En daar mag gerust een Gin Mojito Royal bij. Mij kennende draait het tegen dan toch tegen middernacht en moeten de champagneflessen ontkurkt worden. Recht in de gin mojito natuurlijk.

 

Een gintastic 2015!