Lekkers van het seizoen: aan de slag met erwtjes

Lekkers van het seizoen: aan de slag met erwtjes
donderdag, 11 juni, 2015 - 14:18

In ons bescheiden stadstuintje zijn de (sluimer)erwten op dit moment aan het pieken. Reden genoeg om enkele fijne recepten op te diepen om deze heerlijke groene smaakbommetjes in de kijker te zetten.

 

 

 

Al te vaak grijpen we voor een snelle snack naar weliswaar lekkere, maar niet al te gezonde tussendoortjes. Laat deze bruschetta met erwtenpuree, mozarella en pecorino een welgekomen afwisseling zijn, ideaal als vieruurtje, aperitiefhapje of lichte lunch. Voor de liefhebbers: de ciabatta kan je perfect roosteren op de barbecue en de erwtenpuree kun je makkelijk vooraf bereiden. Lang leven buiten koken.

 

 

 

Niets mis met een royale portie soep, zelfs niet als de zon hoog aan de hemel brandt. Meevaller, met erwtjes zit je het hele jaar goed. Zo zijn we in de winter verslingerd aan erwtensoep - of snert zo u wil -, waarbij we handig gebruik maken van gedroogde spliterwten. In de aanloop van de zomer mag het al eens iets frisser zijn en dan is deze smaakvolle gazpacho van erwten met parmaham, waterkers en basilicum een uitgelezen gerechtje. Een dag zonder soep – dat zou u ondertussen moeten weten – dat is een verloren dag.

 

 

 

Een salade is meer dan sla alleen, laten we daar duidelijk in zijn. Eén van mijn favoriete salades – zo mogelijk mijn ultieme favoriet – is een simpele salade van primeurgroenten met een gekookt eitje en een mosterdvinaigrette. Een handvol vers geplukte erwtjes, jonge worteltjes en asperges hand in hand met enkele bloemkool- en romanescoroosjes en rode biet, dat is een groentenfestijn om u tegen te zeggen. Let erop dat je de groentjes beetgaar kookt en onmiddellijk laat schrikken in ijskoud water voor het beste resultaat.

 

 

 

Zelf zou ik er nooit zijn opgekomen maar erwtjes kun je blijkbaar perfect in een stoemp verwerken. Spinazie, wortelen of knolselder, dat passeert hier al eens de revue, maar erwtjes had ik nog nooit tussen mijn patatten gedraaid. Een aanrader trouwens, want het resultaat is om duimen en vingers bij af te likken. Serveer bij je erwtenstoemp in pancetta gerolde zeewolffilet en je hebt niet minder dan een godenmaaltijd. Zalig!

 

 

Mogen we jullie met veel plezier deze kip met kaas en erwtjes in papillot aanraden, een gerechtje dat niets dan voordelen biedt. Om te beginnen loop je door het garen ‘en papillot’ veel minder kans dat je kippetje uitdroogt. De pakketjes kan je makkelijk vooraf maken en ze lenen zich perfect om op de barbecue te bereiden. In dat laatste geval wel best aluminiumfolie gebruiken in plaats van bakpapier. Een gerechtje in papillot, dat is altijd een beetje als een cadeautje uitpakken. Feest aan tafel, wees daar maar zeker van!

 

 

 

Meer lekkers van het seizoen vind je hier!