Lekkers van het seizoen: vijf keer spruitjes

dinsdag, 6 januari, 2015 - 13:26

Wereldfaam genieten onze spruiten, dat merk je alleen al als je naar de buitenlandse benaming ervoor kijkt. Choux de Bruxelles of Brussels Sprouts, onze kleine groene vitaminebommetjes hebben deze naam te danken aan het feit dat ze in 1821 voor het eerst in Brussel geteeld werden. Dat een flink percentage kinderen spruiten niet weten te smaken, bedekken we voor de gelegenheid met de mantel der liefde. Misschien komt het wel goed met volgende recepten

Onze Nederlandse vrienden mogen in de winterperiode dan wel zweren bij erwtensoep, ook een kom dampende spruitensoep met spek en lookcroutons kan perfect voor de nodige verwarming zorgen. Ideaal om de koude te bestrijden.

Recept: Spruitensoep met look en spek

Een op en top Belgisch product verdient een op en top Belgische bereiding, stoemp! Aardappelpuree aangevuld met lekkers, de mogelijkheden zijn oneindig. Wat dacht je bijvoorbeeld van stoemp met spruiten en champignons? Ideaal als bijgerecht bij een mooi stukje varkensvlees. Of kies voor spruitenstoemp met gevulde courgettes, al zeker even lekker!

Recept: spruitenstoemp met champignons

Recept: spruitenstoemp met opgevulde courgettes

Verrassen in de winter, dat kan perfect met een lauw slaatje van wintergroenten met mosterdvinaigrette. Onze spruiten krijgen hier het gezelschap van winterse toppers zoals de aardpeer, raap, rode biet en savooikool. Een powerhouse van een slaatje, eentje om u tegen te zeggen.

Recept: salade van wintergroenten en mostervinaigrette 

Hutsepot is misschien wel het winterse gerecht bij uitstek en spruitjes mogen daarin niet ontbreken. Al het lekkers in één pot en dan zachtjes laten sudderen. Onvervalste boerenkost, maar dan wel van de bovenste plank. De varkensworsten zijn in dit geval de ‘kers op de taart’.

Recept: hutsepot

 

Hoe hemels boerenkost ook mag zijn, voor sommige mensen mag het net iets verfijnder zijn. Ook in een verfijnde keuken kunnen spruitjes een rol van betekenis spelen, al was het maar bij de afwerking. Getuige hiervan is de hoevekip met dragon, crème van pastinaak en crumble van spek. Afwerken doen we met de geblancheerde blaadjes van de spruiten. Eerlijk, een fris groen blaadje, wie lust dat nu niet?

Recept: hoevekip met dragon, pastinaak en spek 

 

En nu is het aan jullie. Zijn jullie net als ons zot van spruitjes of gruwelen jullie al bij de gedachte van een bord vol van deze groene minikooltjes. Wat zijn jullie favoriete gerechtjes met spruiten? Of waarom eten jullie ze net niet?