Neuzen in het zomeraanbod: de wijntrends voor de zomer - deel 2

dinsdag, 3 juni, 2014 - 16:58
wijntips

Tip 1: Terugkeer van (rode) Bulgaren

In de jaren ’90 waren ze een sensatie: spotgoedkope Merlot, Cabernet of Chardonnay uit Bulgarije, omgerekend amper 2 euro per fles. Miljoenen kartons werden er toen in gans Europa verkocht. Maar deze flessenmachine viel gaandeweg stil, ook al wegens de soms twijfelachtige kwaliteit. En tot voor enkele jaren was, zeker in onze grootdistributie, Bulgarije dan ook de Grote Afwezige. Maar eindelijk duiken ze opnieuw op in het scherp geprijsde instap-gamma. Uiteraard met de prijskaartjes anno 2014 – dus eerder van 5 à 8 euro -, maar tegelijk met a) een veel hogere fruitfactor, b) veel moderner qua stijl en c) ook gastronomisch interessanter.

Zeker onder de 10 euro-grens zijn het cuvées die het best binnen de twee jaar gedronken worden bij geroosterde rood vlees, kruidige worstjes op de grill, varkenshaasjes-met-mosterd, en allerlei pruttel/suddergerechten zoals osso bucco. Een extra tip: kies ook eens voor een typische Bulgaarse druivensoort zoals Mavrud.

Culinaire tip! 

  • Tortilla met merguez: recept
  • Varkenshaasje met Blackwellsaus: recept

 

Tip 2: Muscadet, de grote mosselvriend

Neem een wijnboek vast van 20 jaar terug en ‘Muscadet’, deze appellatie in de monding van de Loire (vlakbij de stad Nantes), wordt gegarandeerd omschreven als dé ideale witte begeleider voor eenvoudige visgerechten. En vooral: mosselen! Helaas was dit lang een mythe, want van de levendige fraîcheur, de mineraliteit en het pittige witte fruit proefden we zelden iets in het glas. Veel Muscadet bleek in tegendeel een belediging voor onze dampende pot mosselen. Gelukkig komt daar nu stilaan verandering in. De voorbije weken ontdekten we in onze handel weer zeer frisse, pittige Muscadets met meer body dan hun voorgangers. Flessen die niet alleen mosselen natuur (of gebakken) perfect begeleiden, maar ook gerookte zalm, tapa’s of gebakken vis. Soms zelfs kippenspiesjes – of billetjes.

Let daarbij vooral op de ‘sur lie’ exemplaren – duidelijk vermeld op het label – wat betekent dat de wijn lang(er) op zijn gistresten verbleef en daardoor wat extra spankracht en soms zelfs complexiteit verzamelde.

Last but not least: de prijs van 9 op de 10 Muscadets valt altijd héél goed mee.

Culinaire tip! 

  • Gebakken forel met gebakken courgette en peterseliepuree: recept
  • Mosselen natuur: recept

Tip 3: Lekkere rode Rhône

Misschien wel de meest miskende categorie rode wijn uit Frankrijk momenteel komt uit de Rhône-vallei: basis-appellaties als ‘Côtes du Rhône’  en ‘Côtes du Rhône-Villages’, maar ook de op papier ‘betere’ herkomstgebieden zoals Rasteau, Beaumes-De-Venise, Vacqueyras, Sablet,… Het valt me op dat er tegenwoordig tientallen alternatieven in onze rekken liggen die steeds beter werden gemaakt. En eigenlijk soms te goedkoop zijn voor het rijpe fruit en het plezier dat ze in ons glas bieden. Profiteer er deze zomer dus van!

Het gaat daar bij vrijwel steeds om erg fruit-gedreven, vlezige en specerijenrijke wijnen, met hetzij Grenache, hetzij Syrah als ruggengraat. Wijnen die nog à volonté te vinden zijn in de prijsvork 6 tot 10 euro (plus natuurlijk erboven) en zich perfect lenen voor onze zomerkeuken. Het lijkt wel alsof de BBQ voor hen uitgevonden is, want ze verdragen meestal ook moeiteloos oosterse kruiden, paprika’s, satésaus, BBQ-saus, aïoli, … Echt, het wordt dringend tijd dat we de rode Rhône eens herontdekken.

Culinaire tip! 

  • Kip tandoori spiesjes (door Jaro uit Sticks & Stones): recept
  • Gemarineerde spareribs: recept

 

Tip 4: Doornroosjes worden wakker gekust

Als er één grote trend is deze zomer, is het wel: steeds meer, bij het grote publiek  tot nu toe ‘onbekende’, regio’s wachten op onze dorst. En we moeten het écht niet ver zoeken op deze aardbol, want binnen Europa zijn er in het huidige aanbod enorm veel appellaties die plots in grote getale voorradig zijn. Wat misschien nog belangrijker is: met alternatieven die plots betaalbaar én verrassend lekker smaken, zowel  verkrijgbaar in de supermarkt als bij detailhandel. Let daarbij vooral op wijnen uit Bierzo (Spanje), Campania (Italië), Basilicata (Italië), Vinho Verde (Portugal), Alentejo (Portugal), Pfalz (Duitsland),… Het lijstje is echt ellenlang. De basistrend van al deze nieuwkomers: ze blijven nog relatief goedkoop, dus beneden de morele 10 euro-grens per fles, maar zijn zeker culinair interessant. Zo vormt de betere Vinho Verde, wit wijntype uit Portugal dat lang werd uitgespuwd door kenners als een ordinaire zurig-groene wijn, in zijn nieuwe versie niet alleen een uitmuntend aperitief, maar zal het ook alle schelp – en schaaldieren prima begeleiden. En zal een steviger wijn uit Campania een côte à l’os, hamburger of lamskoteletjes richting 7de hemel tillen.   

Culinaire tip! 

  • Côte à l'os: recept
  • De lekkerste hamburgerrecepten: recept


Meer wijntips nodig? Je vindt ze hier.

Zoek je misschien nog culinaire inspiratie? Ga aan de slag met deze videorecepten.