Tips voor de Feestdagen: kalkoen en stoofpotjes

Tips voor de Feestdagen: kalkoen en stoofpotjes
donderdag, 3 december, 2015 - 18:00

De kalkoen

Dé klassieker van Kerstmis is en blijft de gevulde kalkoen :3 basis recepten om je kalkoen op zijn best op tafel te zetten.

Enkele tips: zorg dat de kalkoen in je oven past. Reken voor 8-10 personen een kalkoen van 4 kg en ongeveer 2 h braadtijd. Voor 12-14 personen voorzie je een kalkoen van 6 kg en een braadtijd van 2,5h. Haal de kalkoen minstens 30 minuten voor ze in de oven gaat uit de koelkast en verwarm de oven ongeveer 20 minuten voor. Dek losjes af met aluminium folie maar verwijder die de laatste 45 minuten van de baktijd voor een knapperig vel. Laat de kalkoen minstens 20 minuten rusten voor je ze versnijdt. Niets zo lekker als restjes: verwerk ze in een wrap, curry, pasta of quiche. 

gevulde kalkoen met kastanjes, abrikozen en pancette met appelsiensaus 

 

gevulde kalkoen met ganzenlever en truffelsap

 gevulde kalkoen met kastanjes en portsaus 

 

In de kijker

De hoofdrol hoeft niet altijd naar de kalkoen te gaan. Minstens even lekker is een goed gebakken rosbief of een stoofpotje van wild of varkenswangetjes: slowcooking op zijn best. 

Stoofpot van wild en wintergroenten 

stoofpot van everzwijn met pastinaak

 stoofpot van hert met witlof en girollen

 Stoofpot van varkenswangetjes