Tips voor de Feestdagen: lekkers met kaviaar

maandag, 14 december, 2015 - 14:10

Als het op luxeproducten aankomt spreekt niets zo tot de verbeelding dan kaviaar, het zwarte goud. Deze eitjes van de steur komen traditioneel uit regio’s zoals Rusland of Iran. De laatste jaren hebben we met Royal Belgian Caviar echter een op en top Belgisch product in de rekken waarvan de uitmuntende kwaliteit onbetwistbaar is. Ideaal om enkele hapjes en gerechten mee af te werken.

Laten we de deur in huis vallen met een onvervalste klassieker, boekweitblini’s met tartaar van Schotse zalm en kaviaar. De oorsprong van blini’s, een soort van mini pannenkoeken, is in Rusland terug te vinden waar de tsaar deze rijkelijk belegde met kaviaar. Een gouden combinatie, want tot op de dag van vandaag worden blini’s nagenoeg steeds met kaviaar geserveerd.

 

 

Dat kaviaar zich uitstekend voelt in het gezelschap van andere luxeproducten spreekt voor zich, maar ook de combinatie met eenvoudige ingrediënten - denk eieren of aardappelen – gaat kaviaar wonderwel af. Wat dacht je bijvoorbeeld van een roereitje, op smaak gebracht met kaviaar en bieslook. Mooi meegenomen, dit hapje is volledig glutenvrij.

Boerenkost verheffen tot een culinair hoogstandje, dat is exact wat men gedaan heeft bij de bereiding van deze luxe parmentiersoep, aardappelsoep in de volksmond. De aardappelen werden deels vervangen door aardperen, er mogen enkele oesters meespelen en voor de afwerking zorgt onze hemelse kaviaar.

 

Nog een favoriet van de tsaar, de ‘Pomme Moscovite’. Deze in de schil gegaarde aardappel wordt uitgehold, op smaak gebracht met zure room en rijkelijk afgewerkt met kaviaar. Heerlijk in combinatie met een stukje vis en een zacht wijnsausje.

Na enkele gerechten met aardappel en eieren krikken we het niveau voor de laatste bereiding weer helemaal op. Tartaar van langoustines met kwartelei, vanille en kaviaar. Luxe troef, waarbij de delicate smaken elkaar bijzonder mooi aanvullen.

 

 

We zijn er ons van bewust dat kaviaar best prijzig is en misschien niet voor iedereen is weggelegd. Gelukkig zijn er nog steeds haring- of lompviseitjes die je in de plaats kunt gebruiken. Deze zijn in zowel in het zwart als rood beschikbaar en zijn een pak goedkoper.