Van 'bwaakes' naar 'njammie' in vijf stappen: 5x veggie voor kinderen

zaterdag, 15 februari, 2014 - 12:00
vegetarisch

 

Alleen kan je niet verwachten dat ze als keizertjes en koninginnen evenwichtige voedingskeuzes gaan maken. Daarom is het belangrijk dat jij ze als ouder al op vroege leeftijd laat kennismaken met alles waarvan je denkt dat ze er later hun neus voor zullen optrekken. Van bwaakes naar njammie in vijf stappen! 

1. Keep it simple

Van spelen krijg je honger! Kinderen zijn tussen het ravotten door dol op een snack en een sip van een kleurrijk drankje. Fingerfood past perfect in het plaatje: speels, gemakkelijk en snel. Bovendien krijgen ze meer voeling met hun eten als je ze met hun handen laat smikkelen. Zoek naar lekkers op maat: zacht gestoomde babywortelen, minimaïskolfjes, kerstomaten en een broccoli- of bloemkoolboompje liggen prima in de hand en springen net zoals die zelfgebrouwen smoothie kleurrijk in het oog.  

Smoothie van bosbessen

Smoothie van banaan en kiwi

Smoothie met framboos en peer

Oranje smoothie

2. Geef groenten gekke namen

Uit onderzoek* bij 147 kinderen tussen acht en elf jaar oud, blijkt dat ze meer eten van groenten als je die een gekke naam geeft. Zo at 66 procent de worteltjes op zijn bord op omdat ze voor de gelegenheid ‘X-ray vision carrots’ noemden. Gaf je de wortelen de saaie naam ‘Voedsel van de dag’, verorberden slechts 32 procent van de kinderen het oranje lekkers. De aanwezigheid van de worteltjes doodzwijgen en ze gewoon op het bord leggen, had ook weinig succes: maar 35 procent at ze op. Begin maar al te brainstormen en waag je aan ‘Gekke Piet Rode Biet’ en ‘Toffe Peer Schorseneer’!

3. Samen blij

Betrek je kinderen bij wat jullie eten. Als het even gaat, van bij de inkopen tot aan de afwas. Heb je een moestuin? Prima! Geef je schavuiten een vierkante meter om zich uit te leven en zie ze glimmen van trots als ze hun zelfgekweekte groentjes naar binnen werken! Binnenshuis kan je hun nieuwsgierigheid prikkelen met een kiemset voor allerhande zaden en kiemen.  

Je kinderen laten meehelpen in de keuken is een ander top idee. Het verdubbelt de pret, de kans dat ze hun bord zullen leegeten én – helaas – het opruimwerk achteraf. Wees creatief en maak de gekste figuren met allerlei groenten en fruit. Dat overtuigt vaak zelfs de slechtste etertjes!

Spin op je bord

Pizza

4. Vermijd volgranen producten

Granen een aardappelen zijn voor kinderen onontbeerlijk als belangrijkste energieleveranciers vol eiwitten, vezels, koolhydraten, mineralen en vitamines. Met volkoren granen wacht je beter nog tot aan hun tienerjaren. Het spijsverteringsstelsel van kleine kinderen is nog te jong om volle voedingsvezels aan te kunnen. Daarnaast kan een te vezelrijke voeding je kind een vals gevoel van verzadiging geven. Daardoor stoppen ze misschien met eten terwijl ze nog onvoldoende calorieën binnen hebben.

5. Ga voor natuurlijk zoet

Als kinderen mochten kiezen, aten ze de hele dag smeuïge chocolademousse, zure linten, en lolly’s in alle kleuren. Hiermee volgen ze hun instinct dat ons in de prehistorie naar zoete vruchten boordevol vitamine C deed zoeken. Tegenwoordig nemen liters frisdrank en tonnen snoepgoed de plaats in van dorstlessende drankjes en vitaminerijk fruit. Geen wonder dat maar liefst 21 procent van de Belgische kinderen tussen 10 en 12 jaar met overgewicht kampt!

Geraffineerde suikers zijn verslavende en verzadigende dikmakers zonder enige voedingswaarde. Dat verklaart waarom je na een koffiekoek geen trek meer hebt in een potje yoghurt met fruit. Beloon je kinderen voor het gemak dus niet met zoethoudertjes, maar met heerlijke alternatieven.  

Ontbijtcupcake

Gezonde snoepjes

Hazelnootcake met rode biet

 

* Uit een studie van de US Cornell University.

Andere bronnen:

‘Kinderen en vegetarisme’, EVA vzw, mei 2008

‘Vegetarische voeding’, infobrochure Kind en Gezin, 2008

‘Gezond vegetarisch bij kinderen’, EVA vzw, 1999