aalbes

Eigenschappen

De aalbes komt oorspronkelijk uit Europa en West-Azië. De aalbes is er in de rode of witte variant. Rode aalbessen hebben een klein kroontje - ongeveer 1 cm in doorsnee - en groeien in trossen. De kleur is doorschijnend helder tot donkerrood. Het zure tot zoetzure vruchtvlees bevat een aantal geelbruine pitjes. Witte aalbessen zijn crèmekleurige doorschijnende bessen met een klein kroontje. De witte bes, ooit als zaailing van de rode bes ontdekt, verschilt behalve in kleur iets van de rode doordat ze iets kleiner zijn. Ook is de smaak duidelijk zoeter.

Best koopt u deze in de zomer, liefst in een doosje zodat ze niet beschadigen. Het is aangeraden om ze op de dag van aankoop te consumeren. Wanneer u deze toch nog even wilt bewaren, zet u ze het best maar enkele dagen in de koelkast, dit afgedekt met een enkele laag. Je kan ze ook los of gepureerd invriezen.

Je kan rode bessen in yoghurt, confituur, taart, milkshakes of vruchtensalades verwerken. Je kan ze ook puur natuur eten of met wat suiker om de zure smaak een beetje te milderen. Je kan ze ook inmaken in siroop of er zelfs wijn en likeur van maken. In combinatie met wild, ham, lam, munt, perzik een echte aanrader.

Recepten