Champagne Charlotte

Ingrediënten

Biscuits cuillères

Champagne Charlotte

Om te garneren

Er wordt aangenomen dat de charlotte een Britse creatie was, die gemaakt werd door een vorm te bekleden met sneetjes geroosterd brood en die dan te vullen met pruimen en room. De naam is afkomstig van koningin Charlotte, de vrouw van George III. Carême maakte iets nieuws en elegants van dat recept door het brood te vervangen door de lichte en luchtige koekjes en door room en verse bessen te gebruiken. 

Gevorderde
6 personen
Tussen 30 en 60 minuten
Frans
Dessert

Bereiding

  1. Biscuits cuillères: Verwarm de oven voor op 180°C.

  2. Splits de eieren, voeg de suiker bij de eierdooiers en klop. Klop de eiwitten tot pieken en voeg daarbij 20 g poedersuiker en de vanillesuiker toe. Spatel de eiwitten onder het eierdooiermengsel. Zeef er dan de bloem in en spatel alles goed door elkaar.

  3. Vul de spuitzak met dit biscuitmengsel en spuit het op vetvrij papier. Met deze hoeveelheid kun je 15 biscuits maken. Bestrooi de biscuits met flink wat poedersuiker. Spuit dan twee schijven met een diameter van net geen 12 cm. Deze zullen de lagen van je charlotte vormen. Laat ze 5 minuten rusten en bestrooi ze eveneens met poedersuiker vooraleer ze 18-20 minuten te bakken.

  4. Champagne Charlotte: Was en droog de bessen, doe ze in een blender samen met het citroensap en de suiker, mix krachtig en haal het mengsel dan door een zeef. Voeg daarna je roze champagne toe.

  5. Doe de gelatine en het weekwater in een pan, zet op het vuur en laat de gelatine oplossen. Voeg daarna het bessen-champagnemengsel toe. Spatel er de opgeklopte room onder.

  6. Bekleed de vorm met een van je biscuitschijven en schep er de helft van je charlottemengsel in. Bedek met de tweede biscuitschijf, voeg de rest van het mengsel toe en laat een nacht opstijven in de koelkast.

  7. Vlak voor het serveren: keer de charlotte om op een serveerschaal en verwijder de vorm. Druk je biscuits cuillères tegen de zijkanten van de mousse en garneer de bovenkant met seizoensbessen. Bestrooi met poedersuiker.

5
Average: 5 (1 vote)