Halloumi

Halloumi is een traditioneel Cypriotische kaas die zeer populair is in Mediterrane landen en het Midden-Oosten. Het verwerft ook in onze keuken steeds meer faam. Wat deze kaas zo geliefd maakt is het smeltpunt dat stukken hoger ligt dan bij andere kazen. Daardoor kun je Halloumi makkelijk grillen, frituren of bruin bakken zonder dat het smelt.

De kaas heeft een romige, zoute smaak en een stevige, rubberachtige textuur. Van uitzicht heeft halloumi heel wat weg van feta of mozzarella. Doordat het zo'n stevige kaas is kun je het niet verkruimelen, maar wel in plakjes snijden. In Cyprus eten ze hun halloumi graag met een stukje watermeloen. Warme halloumi is ook lekker met geroosterde groenten op de barbecue, in pita's of ongebakken in een salade.

Traditioneel wordt halloumi gemaakt van een mengeling van niet-gepasteuriseerde schapen- en geitenmelk. Industrieel geproduceerde halloumi bevat vaak meer koeienmelk dan melk van geiten of schapen omdat dit goedkoper is. Spijtig genoeg verandert hierdoor de smaak en smelt ze te snel tijdens het bakken. Het is dus geen slecht idee om de ingrediëntenlijst te controleren voordat je deze kaas aankoopt. Zo verzeker je jezelf van een goede kwaliteit. Groot voordeel is dat je de vacuümverpakte halloumi gerust een paar maanden kan bewaren in de koelkast, waardoor dit een handig product is om in huis te hebben. 

Recepten