sake

sake

Sake, of rijstwijn, is een typisch Japanse alcoholische drank. Sake wordt gemaakt door de fermentatie van water en rijst. Het alcoholpercentage van het goedje ligt tussen 13,5 en 19%. Sake kan worden opgedeeld in twee soorten. De bulk-sake en kwaliteits-sake. De eerste soort is sake waaraan te veel extra alcohol is toegevoegd. In Japan wordt sake koud, op kamertemperatuur, warm of heet gedronken. Die temperatuur hangt af van de voorkeur van de drinker, het type sake en het seizoen. Warme sake drinkt men traditioneel tussen het Chrysantenfestival (de negende dag van de negende maand) en het Perzikenfestival (de derde dag van de derde maand). Het drankje wordt ook vaak gedronken als deel van een reinigingsritueel of als geluksbrenger na een sportoverwinning. Rijstwijn wordt in de Aziatische keuken vaak gebruikt in soepen, sauzen en marinades. Het is ook ideaal om roerbakvlees af te blussen, om bijvoorbeeld te gebruiken in curry’s. De rijstwijn heeft ook een neutraliserend effect op de geur van rauwe vis of vlees.

Recepten