sherry

Sherry is een versterkte, geoxideerde witte wijn die wordt gemaakt in de Spaanse stad Jeréz de la Frontera. De naam werd rond 1600 verengelst tot 'sherry'. Echte sherry krijgt zijn kenmerkende smaak tijdens de rijping in het solera-systeem, dat aan het begin van de 19de eeuw werd ontwikkeld. Een solera bestaat uit een aantal rijen vaten op elkaar. Elke rij bevat versterkte wijn van een bepaald jaar, maar de vaten zijn niet helemaal gevuld, zodat een aanzienlijk deel van het wijnoppervlak in contact staat met de lucht. de wijn krijgt daardoor een kenmerkend intense oxidatiesmaak. de inhoud van de vaten verdampt en wordt geconcentreerd, en de vaten worden dan bijgevuld uit de rij vaten erboven, die wijn van een jaar jonger bevatten.

De wijn wordt uiteindelijk gebotteld uit de onderste en oudste vaten, en is dus een mengsel van wijnen uit verschillende graden van ontwikkeling.

Soorten sherry:
De echte sherry komt uit Jeréz en wordt op verschillende manieren gemaakt, met elk een apart karakter.

  • Fino is de lichtste, minst versterkte en minst geoxideerde.
  • Amontillado is in wezen een fino die in de solera geen flor (soort gist) heeft gekregen of behouden, en dus sterker geoxideerd, donkerder en zwaarder is.
  • Oloroso wordt gemaakt van zwaardere basiswijnen zonder flor (soort gist), waaraan meer alcohol is toegevoegd. Ze kunnen tot 24% alcohol bevatten, en worden donkerbruin en geconcentreerd.

Recepten