Mijn Moorse varkenskoteletten

Ingrediënten

Gevorderde
4 personen
Tussen 30 en 60 minuten
Spaans
Hoofdgerecht

Bereiding

  1. Stamp het grootste deel van je oreganoblaadjes met een snufje zout en peper fijn met een vijzel. Hak de rozijnen grof en voeg die toe aan de vijzel met een geutje of twee van de sherry en een geut extra vergine olijfolie. Meng alles goed zodat je een pasta krijgt en zet die aan de kant.

  2. Leg de varkenskoteletten voor je, met de vetrand het verst van je af. Duw voorzichtig een mes in de dichtstbijzijnde zijde en beweeg het heen en weer om een buideltje te maken. Gebruik je vingers om die buideltjes te vullen met je rozijnenpasta.

  3. Bak de vetreepjes van je pata negra of spek enkele minuten in een middelgrote pan op een hoog vuurtje. Voeg daar dan de restjes (of het spek) en een scheutje olijfolie aan toe. Doe er al roerend de gehakte ui en paprika bij en draai het vuur wat lager. Laat alles vijf minuten koken, of tot de groenten zacht zijn. Hak de rozemarijnblaadjes grof en voeg die toe aan de pan. Strooi er ook de laurierblaadjes bij.

  4. Doe de bonen in de pan, samen met 350ml water. Goed roeren en dan zo’n 20 minuten laten pruttelen. Hou de bonen in het oog en voeg een geut water toe als ze te droog lijken.

  5. Stook je barbecue of een grillpan goed heet. Wrijf wat olijfolie met een flinke snuif peper en zout over de varkenskoteletten. Leg die op het heetste stuk van je barbecue en schroei die 2 tot 3 minuten dicht aan elke kant om ze mooi te kleuren. Leg ze daarna op een minder warm stuk van de barbecue om ze langzaam te laten garen. Als je een grillpan gebruikt, draai het vuur dan omlaag tot een middelhoog vuur en laat ze 10 minuten bakken. Draai ze geregeld om.

  6. Snij ondertussen de steeltjes van de snijbiet fijn en doe die bij de pan met de bonen. Hak de bladeren grof en laat die nog een minuut of twee meekoken, zodat ze hun smaak niet verliezen. Proef de bonen en kruid af met peper en zout. Laat het nog een paar minuten koken als je het wilt laten indikken. Verdeel de bonen over vier borden en leg er telkens een kotelet op. Strooi daar ten slotte de rest van de oreganoblaadjes overheen, werk af met een scheutje olijfolie en dien op.

5
Average: 5 (1 vote)