Varkenshaasje uit de streek van Aarschot
Ingrediënten
-
2 varkenshaasjes, samen 600 g
-
250 ml kalfsfond
-
250 ml Wolf bier (of een ander donker (niet zoet) bier)
-
handvol gezouten amandelnoten
-
4 sneetjes gerookt spek
-
1 stengel citroengras
-
250 ml Meerdael schuimwijn
-
6 rapen
-
150 ml room
-
1 sjalot
-
handvol gesneden champignons
-
peper
-
zout
-
1 el sherry azijn
-
1 el suiker
-
tuinkers
Bereiding
Bak de sjalot samen met de champignons, de helft van het spek en de appelblokjes kort aan. Blus met het Wolf bier en laat inkoken tot ¼ van de vloeistof. Voeg de fond toe en laat dit nog eens inkoken tot 1/3 en zeef dit alles. Houd de vloeistof apart.
Bak dit alles kort even aan met de suiker en de honing en blus met sherry azijn en de apart gehouden vloeistof. Hak de noten fijn en voeg ze als laatste toe aan de saus.
Breng de schuimwijn met de saffraan en het citroengras aan de kook en pocheer de rest van de appelblokjes en de peerblokjes hierin tot ze beetgaar zijn.
Snijd de aardappelen en de 4 rapen in mooie vormen en kook ze beetgaar. Bak ze even op in wat olijfolie. Kruid met peper en zout.
Snijd de andere 2 rapen in stukjes en kook even op in de room. Mix dit nadien tot een crème.
Grill de varkenshaasjes langs alle kanten en laat ze verder garen in een oven van 185°, gedurende 20 minuten. Dresseer en werk af met takjes tuinkers.
voor meer recepten ga naar VTMKoken.be