Hoe snijd ik een ui?
Wekelijks toont Alex een handige keukentip in De Keuken van Sofie.
Vandaag: uien snijden
- Snij boven- en onderkant van de ui af. Laat nog een stukje van de wortel zitten.
- Snij doormidden, en haal de buitenste harde schil eraf.
- Leg de halve ui plat op de snijplank, en maak vlot inkepingen in de ui, aan de andere kant van de wortel. Ga juist niet tot aan het einde, zo houdt de wortel alles mooi bij mekaar.
- Om het tranen van de ogen te voorkomen zorg je dat je mes goed scherp is, en dat je mooi rechtstaat. Zo hang je niet boven de sappen van de ui.
- Maak eventueel dwarse insnijdingen.
- Snij de ui nu fijn. Laat het mes in een vloeiende beweging over de plank gaan. Laat het mes het werk doen. Zet je vingers in een klauw, met je vingers naar binnen, zodat je zeker niet in je vingers snijdt.