Scheermesjes met tomaat en zoetzure sjalotjes
Ingrediënten
-
1 sjalot
-
1 tomaat
-
3 pijpajuintjes
-
scheutje olijfolie
-
1 schijfje wit brood
-
2 el suiker
-
1 kl zout
-
2 dl xeresazijn
-
zilverpoeder (facultatief)
-
een halve liter olijfolie
-
10 lookteentjes
-
croutons
Bereiding
Kook de scheermesjes kort in water tot ze opengaan. Schrik ze af in ijswater en haal ze uit. Houd de schelp bij en spoel die in water. Houd enkel het vruchtvlees over en verwijder de rest. Snij dit vruchtvlees in schuine schijfjes.
Pel de lookteentjes en zet ze onder in de olijfolie. Warm gedurende 2 uur op in de oven, op 70°C. Blend dan om een fijne lookpuree te krijgen. Bewaar afgesloten in de koeling.
Voor de gepekelde sjalotjes: pel de sjalotjes en snij in dunne plakjes. Plaats in een diep bord of schaaltje met rand. Bestrooi met suiker en zout, overgiet met xeresazijn en een scheutje olijfolie. Marineer gedurende een 4-tal uren.
Verwijder de korstjes van het schijfje wit brood en snij dit in kleine blokjes (brunoise). Bak ze goudbruin in hete olijfolie (best in een antiaanbakpan), laat uitlekken op keukenpapier en strooi er wat zout over. Je kan de croutons eventueel bijkleuren met zilverpoeder.
Voor de garnituur: ontvel de tomaat (door in kokend water onder te dompelen), verwijder de pitjes en snij in fijne brunoise. Snij de lente-uitjes in fijne schuine schijfjes en kook ook deze heel kort in gezouten water. Snel afkoelen in ijswater.
Warm de scheermesjes heel zachtjes op in olijfolie en kruid af, voeg hierbij de tomaatjes en lente-uitjes. Schik dit allemaal op het bord en werk af met de gepekelde sjalotjes, de croutons en de puntjes lookvinaigrette en frisse kruiden.
Tip: Je kan de lookpuree toevoegen aan allerlei recepten, zoals bijvoorbeeld aan mayonaise: neem een bepaalde hoeveelheid mayonaise en voeg de lookpuree al roerend toe, naargelang het gewenste smaakresultaat.
voor meer recepten ga naar VTMKoken.be