Scheermesjes, gemarineerde sjalot, tomaat, vinaigrette met gekonfijte knoflook

Ingrediënten

marinade

  • 2 el suiker
  • 1 th lepel zout
  • 2 dl xeresazijn
Gevorderde
4 personen
Tussen 30 en 60 minuten
Frans
Voorgerecht

Bereiding

  1. Stoom de scheermesjes kort tot ze opengaan. Koel ze in ijswater en haal ze uit. Houd de schelp bij en spoel die in water. Houd enkel het vruchtvlees over en verwijder de rest. Snijd dit vruchtvlees in schuine stukjes.

  2. Sjalotjes pellen en in schijfjes van 0.5 cm snijden. In een diep bord of schaaltje met rand plaatsen. Bestrooien met suiker en zout. Overgieten met xeresazijn en scheutje olijfolie. Marineren gedurende minimum 12 uur.

  3. Verwijder de korstjes van het sneetje wit brood en snijd dit in kleine blokjes (brunoise). Bak ze goudbruin in hete olijfolie in een anti-kleefpan. Laat uitlekken op keukenpapier en strooi wat zout over. Kleur de croutons eventueel bij met zilverpoeder.

  4. Maak aan boven,- en onderzijde van de tomaat met een scherp mesje kruiselings een inkerving. Dompel de tomaat kort in heet water en laat dan afkoelen in ijswater. Pel daarna de tomaat. Verwijder daarna de pitjes en snijd het vruchtvlees in fijne brunoise.

  5. Pel de ui en kook ze beetgaar in gezouten water. Snijd de lente-uitjes in fijne schuine stukjes en kook ze kort in gezouten water. Laat snel afkoelen in ijswater. Snijd de ui in fijne partjes.

  6. Warm de scheermesjes heel zachtjes op in olijfolie en breng op smaak.. Kruid ook de groenten. Schik dit alle- maal op het bord en werk af met gepekelde sjalotjes, croutons en puntjes mayonaise.

0
Nog geen stemmen

Maison Bru

Auteur:
Willem Asaert
Uitgeverij:
Tectum Publishers
Fotografie:
Frank Croes
ISBN:
9789461580269