Cinnamon rolls
Ingrediënten
voor de latte
-
2 tassen melk (voor 2 personen)
-
2 el ijzerkruid blaadjes, gedroogd (voor 2 personen)
-
9 peulen kardemom (voor 2 personen)
-
2 el rozemarijnhoning
voor het deeg
-
250 g roomkaas bv. Philadelphia
-
250 ml melk
-
65 g rietsuiker
-
500 g bloem
-
1 el droge gist
-
½ tl zout
-
extra bloem (tijdens het kneden)
voor de vulling
-
2 el fijne suiker
-
1 kl kaneelpoeder
-
2 el rozijntjes
-
2 el veenbessen (gedroogd)
-
2 el chocoladestukjes (fondant)
voor de siroop
Bereiding
Voor het deeg: Doe bloem, rietsuiker en zout in een mengkom. Klop droge gist los in de lauwe melk.
Voeg de melk en de roomkaas bij de bloem. Kneed ongeveer 15 minuten met de vlinderhaak tot een homogeen elastisch deeg.
Stort het deeg uit in een kom. Bedek met vershoudfolie. Laat een uur rijzen op kamertemperatuur.
Strooi flink wat bloem over het werkblad. Lepel het deeg met een spatel uit de kom op het werkblad. Strooi bloem over het deeg en bedek ook je handen met bloem.
Bol het deeg mooi op.
Snij met een mes in twee porties. Rol elke portie tot een worst. Snij elke worst in twee, nog eens in twee en tenslotte nog eens in twee tot je in totaal 16 porties hebt. Gebruik bloem als het te veel kleeft.
Leg bakpapier in een ovenschotel of bakvorm.
Duw elke portie plat tot een fijn rond lapje.
Meng fijne suiker met kaneelpoeder. Strooi dit over elk lapje. Verdeel op elk lapje wat rozijntjes, veenbessen en chocolade stukjes.
Rol elk lapje op tot een worstje van ongeveer 10 à 15cm. Plooi het worstje dubbel en schik ze recht in de bakvorm of ovenschotel. Plaats ze mooi naast elkaar.
Zet opzij en laat nog een halfuur rijzen.
Verwarm de oven voor op 170°C. Bak de rolls een halfuur in de voorverwarmde oven op 170°C.
Maak ondertussen de siroop. Snij de vanillestok in twee. Doe de zaadjes, de vanillestok en gekneusde kardemompeulen bij de agavesiroop. Warm 2 minuten op. Zeef door en hou opzij.
Afwerking: haal de rolls uit de oven. Borstel ze in met de siroop. Serveer.
Voor de ijzerkruid latte: breng melk aan de kook. Voeg ijzerkruid toe.
Stamp de kardemom fijner in een vijzel. Voeg de geplette peulen en honing toe aan de melk.
Breng kort aan de kook. Zeef en giet in tasjes. Serveer dadelijk.
voor meer recepten ga naar VTMKoken.be