agavesiroop

Agavesiroop is siroop afkomstig van de agaveplant, vooral te vinden in Mexico. De agave is een cactusachtige plant die bestaat in alle vormen en maten. Het duurt lange tijd voor de plant in bloei gaat. Als het dan eindelijk zover is, komt er uit de plant een lange stengel die bovenaan vol staat met kleine bloemen. Wanneer de plant zeven tot tien jaar is, worden de bladeren afgesneden. Zo blijft een ananasachtige kern over. Hierin, in de pina, zit de agavenectar. De agavesiroop maakt men van die nectar.

Agavesiroop is niet het enige wat met deze plant gemaakt wordt. Het bekendste product van de agaveplant is misschien wel tequila. Daarnaast worden er ook touwen en matten van de plant gemaakt.

Het grootste voordeel van agavesiroop ten opzichte van kristalsuiker, is de lagere glycemische index. Dat zorgt ervoor dat de energie van de siroop veel trager wordt opgenomen door het lichaam. De siroop is wel 25% zoeter als kristalsuiker. Het grootste nadeel van agavesiroop is het hoge fructosegehalte. Te veel fructose is slecht voor je lichaam. Fructose wordt verwerkt door de lever en daardoor wordt er makkelijk vet opgehoopt rond je buik. Vetophoping in je buikstreek is gevaarlijk, want het verhoogt de kans op diabetes en hart- en vaatziekten. Tijdens het productieproces verdwijnt ook een deel van de vitaminen en mineralen uit de nectar. Je springt dus best zuinig om met agavesiroop.

Agavesiroop is lang houdbaar en temperatuurstabiel. In de patisserie zou de siroop vaak gebruikt worden omdat het vocht vasthoudt, waardoor gebak en brood langer vers blijft. Het vriespunt van de siroop ligt lager, wat ervoor zorgt dat roomijs romiger is. Agavesiroop is makkelijk in gebruik, omdat het makkelijk oplost.

Recepten