Nat pekelen

Ingrediënten

  • 2 l water
  • 2½ kg rauw spek
  • 500 gr nitrietzout
  • rozemarijn
  • laurier
  • tijm
  • kruidnagel
  • peper
Beginner
16 personen
Meer dan 90 minuten

Bereiding

  1. Neem een groot stuk rauw spek van ongeveer 2,5 kg. Overgiet met 2 liter water zodat het vlees onderstaat. Doe er per liter 250 g nitrietzout bij, dus in dit geval 500 g. Het nitrietzout zorgt ervoor dat de kleur van het vlees bewaard blijft.

  2. Voeg kruiden toe: rozemarijn, tijm, laurier, peperbollen, kruidnagel en laat 8 dagen pekelen in de koelkast. Neem dan uit het vocht en laat nog 8 dagen narusten.

  3. Snijd schijfjes en bak langs beide zijden mooi bruin in de pan. Serveer op een boterham met stroop.

0
Nog geen stemmen

Nat pekelen

1. Start met een groot stuk vlees
2. Gebruik veel meer zout en gebruik nitrietzout ipv keukenzout
3. Gebruik geen ajuin
4. Laat 8 dagen pekelen en nadien 8 dagen rusten