Gegrilde pompoen en een slaatje van rundscarpaccio

Ingrediënten

Dit kan iedereen
4 personen
Meer dan 90 minuten
Voorgerecht

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 190ºC. Was de pompoen en snij hem voorzichtig doormidden. Haal de zaadjes eruit, bekijk ze en leg de mooiste in een pannetje met een scheut olijfolie. Gooi de rest weg, en het draderige vruchtvlees ook. Bak de zaadjes goudbruin, zet dan het vuur uit en hou ze apart.

  2. Snij de helften van je pompoen in dunne plakken en sorteer die in een braadslede. Neem een stamper en een vijzel en plet het venkelzaad, het korianderzaad, de gedroogde peper en de oregano met een th lepel zout en een snuifje peper tot het fijn is. Strooi de kruiden over de pompoen en strooi ook de kaneel erover. Verkruimel de kastanjes rechtstreeks in de braadslede, besprenkel dan met net genoeg olijfolie om alles te bedekken. Doe het allemaal door elkaar met je handen. Zet het dan in de hete oven voor 40 tot 45 minuten, tot alles mooi is, goudkleurig en zacht als je erin knijpt.

  3. Haal de pompoen uit de oven en strooi er, van een hoogte, een snuifje zout op. Giet de gouden zaadjes voorzichtig in de braadslede, maar zorg dat de olie in de pan blijft. Leg je blaadjes rozemarijn op een plank met flink wat zout en peper en hak ze fijn. Rol het vlees op de plank tot alles bedekt is met rozemarijn. Zet je pan met olie weer op een groot vuur. Als ze witheet is, mag het rundvlees erin. Schroei het een minuut tot anderhalve minuut tot het wat bruin is, draai het dan om en doe hetzelfde aan de andere kant. Denk eraan: je schroeit het voor de kleur aan de buitenkant, je bakt het niet – in het midden moet het vlees rauw zijn.

  4. Intussen kan je je dressing klaarmaken. Doe de mosterd, extra vierge olijfolie en het citroensap in een kom en meng alles goed. Proef of het goed gekruid is en zet het dan opzij.

  5. Gebruik een heel scherp mes om het vlees zo dun mogelijk te snijden zonder dat je het verpest! Doe het desnoods wat dikker, als het maar mooi is. Duw voorzichtig met het lemmet van een mes op elk sneetje vlees, zo maak je het plat en dus meer gespreid. Schik de sneetjes op een grote schaal en strooi er een snuifje zout over (het midden van het rundvlees is niet gekruid). Schik de gegrilde pompoen erbovenop, en strooi er dan nog de gegrilde kastanjes en geroosterde zaadjes op die nog in de braadslede zitten. Besprenkel het met die heerlijke dressing, en leg er dan je slablaadjes nog bovenop. Zet het op tafel met een blok parmezaankaas om te schaven.

0
Nog geen stemmen