Dagen zonder voedselverspilling: 5 x koken met restjes en ander lekkers

Dagen zonder voedselverspilling: 5 x koken met restjes en ander lekkers
dinsdag, 22 maart, 2016 - 08:55

Wat met de feiten?

Europeanen kieperen thuis jaarlijks gemiddeld zo’n 95 kilogram of €650 perfect eetbaar voedsel in de vuilnisbak. Nog voor we het kunnen kopen, vernietigen warenhuizen en winkels 186 kilogram eten omdat het niet voldoet aan de opgelegde standaarden. In totaal gooit elke Europeaan dus jaarlijks 281 kilogram weg aan eten waar niets mis mee is.

We staan er met zijn allen net iets te weinig bij stil. We hebben een overvloed aan alles, dus zien we er het nut niet van in om het restje aardappelen te bewaren voor een latere maaltijd. We kopen ook net iets liever een perfect ogende komkommer dan eentje met afwijkingen en een potje yoghurt dat nog eeuwen houdbaar is, terwijl het de dag nadien op het menu staat. Denk er bij je volgende supermarkt bezoek eens over na. Als je van plan bent iets diezelfde week op te eten, neem dan eens het product met de kortste houdbaarheidsdatum en redt het van de vuilnisemmer! Haal er voor een keer misschien ook die gekke kromme courgette uit. Wedden dat die even lekker smaakt als de rechte exemplaren?

 

 

 

Koken met restjes

Restjes. Eten dat achterbleef, dat er te veel aan was. Ongewenst, onbemind. En toch kan je er nog heerlijke dingen mee maken.

Enkele ideetjes:

- Gekookte groenterestjes van harde groenten zijn ideaal om de volgende dag onder een salade te roeren. Bloemkoolroosjes, broccolistronkjes, stukjes asperge…

- Wat gekookte aardappelen over? Doe ze de dag nadien in een taartvorm, maak een kruidenolie, giet deze er – eventueel samen met wat geraspte kaas - over en beleg met een bladerdeeg. Een kwartiertje in de oven op 150° en een heerlijke tarte tatin is jouw deel!

- Heb je het sap van een halve citroen nodig? Prik een gaatje in de citroen en duw het sap eruit. De citroen blijft nog dagen houdbaar in de koelkast. Of je perst hem helemaal en giet het overige sap in ijsblokvormpjes. Ideaal op hete zomerdagen!

- Uitgelopen knoflooktenen? Plant ze voor de winter in volle grond en krijg in het voorjaar een nieuwe knoflookbol cadeau van de natuur.

Zin in nog meer ideetjes? Klik hier

 

 

 

Veggie krachtvoer

Is de inspiratie op? Weet je niet meer van welke kool soep te maken? Heb je het gehad met de combi aardappelen, appelmoes en de vegetarische worst? Ben je op zoek naar krachtvoer dat je in deze laatste week van mogelijke appelflauwtes redt? To the rescue met deze acht knallende videorecepten!

Hapjes

Hoofdgerechten 

 

 

Dit artikel is het laatste in een reeks van vier, naar aanleiding van Dagen Zonder Vlees. Lees hier de andere artikels