Dagen Zonder Vlees: risotto met bospaddenstoelen, truffelolie en hazelnoot
Ingrediënten
-
250 g risottorijst bv. Arborio
-
olijfolie
-
1 sjalot
-
2 tenen look
-
1 scheut witte wijn
-
1,2 l groentebouillon
-
400 g bospaddenstoelen
-
3 el zure room
-
1 handvol pijnboompitten
-
1 handvol hazelnoten
-
peper
-
zout
-
1 el truffelolie
-
40 g Parmezaanse kaas
Bereiding
Snij de sjalot en look fijn. Hak de salie fijn. Rooster de hazelnoten en pijnboompitten in een pan zonder vetstof tot ze lichtbruin zijn. Haal ze uit de pan en hak de hazelnoten grof. Warm de groentebouillon op.
Verhit wat olijfolie in een pan. Borstel de paddenstoelen proper, trek in stukken en stoof ze aan in de pan. Kruid met peper en zout. Zet opzij.
Verhit olijfolie in een kookpot. Stoof de sjalot en look aan. Voeg de rijst toe en bak kort aan.
Blus met een scheut witte wijn en laat de wijn inkoken. Roer goed.
Zet het vuur zachter. Voeg een scheut bouillon toe. Roer tot het vocht bijna geabsorbeerd is. Voeg nu beetje per beetje bouillon toe en roer regelmatig. Herhaal dit tot de rijst gaar is. (Opmerking: afhankelijk van de rijst ga je alle bouillon wel of niet nodig hebben) Tip: reken op ongeveer 17 minuten.
Voeg op het einde de noten, pijnboompitten, zure room, aangestoofde paddenstoelen, gemalen kaas en salie toe. Roer onder elkaar.
Kruid af met een eetlepel truffelolie (of geraspte verse truffel), peper en zout. Werk af met schilfers Parmezaanse kaas. Serveer dadelijk.
voor meer recepten ga naar VTMKoken.be