De ultieme Kersttips: het vegetarisch menu door Sylvie

vrijdag, 19 december, 2014 - 12:17
vegetarisch

Woensdagavond schuif ik mee aan de kersttafel. Als enige vegetariër. Een vegetarisch feestdis wordt het dus niet. Daarvoor ben ik met zeven tegen één te fel in de minderheid. Toch hoop ik op wat vegetarisch lekkers. Een ander cadeautje hoef ik zelfs niet.

Misschien zit jij straks aan de kerst- of oudejaarstafel in dezelfde situatie als ik? Of misschien ben jij de gastvrouw of -heer die een vegetariër over de vloer krijgt? In het eerste geval kan je voorstellen om zelf alvast een hapje of de soep te maken voor het hele gezelschap. Zo ben jij zeker van iets veggie en ontlast je de kok met dienst. In het tweede geval – als gastheer of –vrouw dus - kan je jouw licht opsteken bij onderstaand suggestiemenu.

 


Hapjes
Groentechips met kruidensausje (recept)
Chips van knolselder, wortel, rode biet en courgette. Experimenteel en toch eenvoudig. Het bieslooksausje is perfect dipvoer.

Bruschetta met erwtenpuree (recept)
Lekker lichte puree van erwtjes en mascarpone op een geroosterd stukje ciabatta. Afwerken met mozzarella en pecorino en serveren maar!

 Soep
Zoetzuur soepje met Faux Gras (recept)
Geen zieke lever van een gemartelde gans, maar wel een 100% dier- en milieuvriendelijk alternatief dankzij Faux Gras. Dit goedje serveer je net zoals foie gras, maar dan met een gerust geweten.Voorgerecht
Pasta met cantharellen en pesto van salie (recept)
Paddenstoelen en salie zijn absolute seizoenstoppers. Een voorgerecht om u tegen te zeggen.

Hoofdgerecht
Bereid dit lekkers voor het volledige gezelschap en lap er een stukje vlees bij voor de carnivoren. Lekker (gemakkelijk)!

Dikke ovenfrieten in de schil (recept)
Wit van prei met een Franse saus (recept)
Tarte tatin van witlof (recept)
Pastinaaksoufflé (recept)
Aubergine met parmezaan (recept)Dessert
Ben je een dessertman- of vrouw? Dan zal je deze twee – of één van de twee- topdesserts met liefde bereiden. Wedden dat ze met minstens evenveel liefde gesmaakt zullen worden?

Crème brûlée van geitenkaas met gezouten karamelijs (recept)
Chocolademousse met gebakken abrikoos en krokante amandel (recept)