Geniet met Kerstmis: de ultieme wijntips

maandag, 22 december, 2014 - 13:25
wijntips

Tip 1: Voorgerecht uit de zee - Garnalencocktail (recept)

Uw spontane reflex? Laten we maar een frisse, citruszesty Sauvignon blanc of een wat romiger Franse chardonnay uit Bourgogne ontkurken, want dan spelen we op veilig. Klopt, maar globaliseer dit keer toch eventjes. Eerste alternatieve keuze zijn de Australische, Argentijnse, Kaapse of Chileense ‘Chardonnays’, dus Bourgogne-lookalike’s gemaakt van de identieke druif die nog altijd de witte kracht van deze Franse sterappellatie uitmaakt, maar tegenwoordig wereldwijd genoeg uitdagers kent. Kies dan vooral de reserva’s, dus wijnen met (matige) eiklagering maar wel extra structuur. De durvers kunnen natuurlijk grijpen naar de Verdejo’s uit de Spaanse Rueda – fris, pittig, kruidig, zesty - , maar als u écht wil verrassen, ga dan voor een Zuid-Italiaan. Een Siciliaanse bianco, op basis van de druiven Grillo, Inzolio en/of Catarratto, die steeds vaker fraîcheur (citrus), fruit (meloen, exotische vruchten) én floraliteit (witte bloemen) combineren. Ze zullen uw garnalen en smaakpapillen vertroetelen.

 

Tip 2: Voorgerecht van het land - Carpaccio van rund (recept)

Het was Harry’s Bar in Venetië die in 1950 voor het eerst rundscarpaccio op de kaart zette. Voor een goede klant nota bene die aan bloedarmoede leed en voortaan véél rauw rood vlees moest eten. Maar gelukkig is deze in de mond smeltende bereiding met kwaliteitsvlees ondertussen tot een klassieker uitgegroeid, die ook ‘gezonde’ eters charmeert. Schotel die door zijn textuur en smaakintensiteit vooral nood heeft aan fruitgedreven, liefst jonge wijnen zonder overdadig eikgebruik maar wel voldoende body. Natuurlijk zal een Bourgogne altijd prima combineren, maar probeer deze keer toch eens eens semi-crianza Rioja (dus: cuvée met slechts enkele maanden houtlagering), een Beaujolais Grand Cru (type Morgon, Fleurie), een jonge Californische Zinfandel, een Italiaanse Valpolicella Classico of een wat exclusievere Bandol uit de Franse Provence. Fruit met toch voldoende structuur en karakter.

 

Tip 3: Hoofdgerecht uit de zee - Kreeft (Belle-Vue of gegratineerd)

Het probleem met kreeft is dat er 1.001 bereidingen circuleren tijdens deze eindejaarsfeesten, van puur gestoomd ‘in eigen nat’, tot gegratineerde en gegrilde versies, soms met behoorlijk krachtig sauswerk of zeer dominante garnituur. Natuurlijk blijven ‘bubbels’ ideale partners, evenals een stevige Chardonnay (type Chablis, Meursault,..), maar we zoeken het toch in een geheel andere richting.

En meer bepaald: de Rhône-vallei. Want kreeft, in welke bereidingsvorm ook, heeft altijd baat bij een wijn die fruit koppelt aan voldoende mineraliteit in het glas. Dus kijk eens in de rekken naar de – helaas vaak iets duurdere – witte Crozes-Hermitage, Châteauneuf-du-Pape of Condrieu. Origineler alternatief nodig? Dan suggereer ik Griekenland. Een moderne cuvée op basis van de Vidiano-druif uit Kreta of een witte van het (vulkanische) eiland Santorini zullen u meteen opnieuw laten geloven in de Griekse wijnindustrie.

 

Tip 4: Hoofdgerecht van het land - Gebraad en rosbief (met wittewijnsaus of met erwtjes en wortelen)

Deze ‘klassieker’ in het sappige rode-vlees-genre heeft per definitie ook een voldoende gestructureerde, uiteraard rode, glaspartner nodig. Hou bij uw flessenkeuze wel rekening met een aantal factoren, zoals: hoe duurder/rijker of langer bereid het vlees is dat u gebruikt, hoe beter het in principe ook de tannines of eventueel hogere alcoholpercantages kan verdragen. Terwijl een stuk ‘saignant’ vlees snakt naar fruitgedreven, niet té zware of te oaky wijn, kan gerijpt en meer delicaat vlees - dat bovendien langer werd bereid en ook rijker sauswerk kreeg -, ook complexere wijntypes aan.

Dat kan uiteraard met de traditionele grands crus uit Pauillac, Saint-Julien of Saint-Estèphe, zelfs klassieke Rioja Reserva’s, maar laat u nu eens voor een keertje gaan met zicht op 2015. Kies daarom voor de steeds talrijker worden alternatieven in onze Belgische rekken van Kaapse Pinotage (wel op Reserve-niveau!), de betere Argentijnse Malbec, Chileense of Californische Cabernet Sauvignon en zeker de Australische Shiraz uit de koelere regio’s zoals McLarenVale of Adelaide Hills.

 

Smakelijk en prettige feesten!