In de kijker: 10 maal lekkers met krieken en kersen

vrijdag, 15 juli, 2016 - 13:50

Even verduidelijken: kersen en krieken zijn familie van elkaar. De kersen zijn zoet, de krieken zuur. Er zijn ook hybride rassen, maar die houden we even buiten beschouwing. Omdat je misschien niet meer weet wat aanvangen met al dat lekkers, geven je hier wat tips voor de ultieme kers-en kriekverwerking.

1. Plukken, reinigen en bewaren

Pluk de kersen of krieken altijd met het steeltje. Spoel ze onder koud water en kijk goed of er geen gaatjes inzitten. Dit kan wijzen op wormpjes, die we liever niet opeten. Na het ontpitten kun je ze invriezen of natuurlijk dadelijk opeten. Krieken kun je ook op alcohol bewaren bv. wodka of gin. Een paar maanden trekken en je hebt een heerlijk drankje.

2. Lekker puur

Krieken kun je niet puur eten, maar kersen zijn uit het vuistje al super lekker. Een handvol kersen met een paar lepels geitenkaas of yoghurt en je hebt een heerlijk dessert.

3. Lekker hartig

Gehaktballetjes met krieken is een Belgische klassieker. Helemaal niet moeilijk te maken!

 

 

Mag het iets verfijnder? Daag jezelf dan uit met een stukje gebakken ganzenlever met rode biet en kersen.

 

 

4. Lekker zoet

Kersen zijn natuurlijk uitermate geschikt om in een dessert te verwerken. Taarten bijvoorbeeld.

  1. Kersentaart

  2. Clafoutis met krieken

  3. Kriekenvlaai

     

 

Wie niet zo graag bakt, maar wel graag zoet eet, kan één van deze gerechtjes proberen.

  1. Moelleux met kersen en vlierbloesem

  2. Kersen met mousse van chocolade

  3. Ijsjes met yoghurt, veenbessen en kersen

  4. Gegratineerde kersen

  5. Geflambeerde kersen en vijgen met zure room

 

 

Meer kersen- en kriekengeweld?