Lactosevrij ontbijten hoe doe je dat?

Lactosevrij ontbijten hoe doe je dat?
donderdag, 28 januari, 2016 - 14:01

Brood?

Wit, bruin en volkorenbrood op tafel zijn geen probleem. Ook harde pistolets en piccolo’s bevatten geen lactose. Vermijd wel melkbrood, suikerbrood, rozijnenbrood en sandwiches.

Broodbeleg?

Ben je een kaaseter, neem dan lactosevrije kazen, zoals Dilea Zero Lactose en Minus L kazen. Harde Nederlandse kaassoorten bevatten meestal ook geen lactose.

Heb je liever een stukje vlees op je pistolet? Kies dan niet-bereide vleeswaren zoals ham, rookvlees, spek, filet de saxe of kippenwit. Paté, worst en salami bevatten veel lactose. Salades, zoals tonijnsla en vleessla, maak je best zelf. Een lekker receptje voor tonijnsalade vind je hier. Dit recept kan je volledig overnemen. Kijk wel uit met kant-en-klare mayonaise waarvan de samenstelling niet gekend is. In de winkel vind je heel wat mayonaises die geen lactose bevatten.

Confituur is ook geen probleem. In choco echter zit wel vaak lactose, dus best even checken op het etiket. Melkpoeder, wei (poeder) en andere melkbestanddelen mogen er niet in voorkomen. Lekkere lactose (& glutenvrije) choco is deze van Boerinneke. In de natuurwinkel vind je nog meerdere alternatieven. Voorzie ook lactosevrije boter, - margarine of sojaboter.

Ontbijtgranen?

Ontbijtgranen of cornflakes zijn vaak lactosevrij.

 

 

 

Een gezonder en super lekker alternatief is zelfgemaakte granola:  

200 g havervlokken, 150 g gemengde noten (hazelnoten, amandelen, walnoten, pecannoten),  50 gemengde zaden (zonnebloempitten, maanzaad, pompoenpitten, sesamzaad), 50 g gedroogde kokos, 1 theelepel kaneel, 150 g gedroogde vruchten (krenten, cranberry’s, abrikozen), 5 el ahornsiroop of agavesiroop, 5 el olijfolie

  1. Verwarm de oven voor tot 180°C. Doe de droge ingrediënten, inclusief kokos en kaneel in een ovenschaal. Roer alles goed door elkaar en spreid gelijkmatig uit.
  2. Sprenkel de siroop en olijfolie over en zet 25 à 30 minuten in de voorverwarmde oven. Roer elke 5 minuten het mengsel even om en spreid terug gelijkmatig uit. Zo kan alles voldoende bakken en drogen.
  3. Hak, terwijl het notenmengsel in de oven staat, de gedroogde vruchten in stukjes. Haal de goudbruine granola uit de oven, meng de vruchtjes eronder en laat volledig afkoelen.
  4. Als je liever vers fruit eet, kan je de vruchtjes ook weglaten en elke ochtend vers fruit toevoegen naar eigen keuze en smaak.

Eet je graag yoghurt of gewone melk bij je granola, neem dan de sojavariant of andere lactosevrije alternatieven. Ik vind rijstmelk hierbij zeer geslaagd! Deze smaakt iets zoeter, maar bevat enkel natuurlijke suikers door de rijstfermentatie.

Koffiekoeken?

Ook koffiekoeken passeren onze ontbijttafel regelmatig. Jammer genoeg zitten koffiekoeken vaak vol echte roomboter, en dus lactose! Een lekker alternatief…wortelmuffins!

 

 

Hiervoor heb je nodig: 4 eieren, 180 gram lichte basterd suiker, 200 ml zonnebloemolie, 1 potje wortelen (babyvoeding), 250 gram zelfrijzend bakmeel, 2 theelepels kaneel en een snuifje zout.

  1. Verwarm de oven voor op 175°C. Neem een muffinbakplaat en vet deze in met wat olie of sojaboter.
  2. Doe de eieren, suiker, olie en wortelpuree in een mengkom en roer deze schuimig met de mixer. Nadien voeg je het meel, kaneel en het zout toe en roer je dit er kort doorheen.
  3. Verdeel het deeg in de vormpjes, vul ze tot de rand, en bak de muffins in 25 minuten in de oven.
  4. Laat de cakejes op een taartvorm afkoelen en  dien op als ze volledig afgekoeld zijn. De muffins zullen je ontbijttafel helemaal af maken. Niet te zoet en heerlijk met wat jam erop.

 

Smakelijk én goeiemorgen! :)