Lekkers van het seizoen: 10 gerechten met asperges

woensdag, 7 juni, 2017 - 10:41

Wie goed gelezen heeft weet dat het aspergeseizoen slechts 2 maanden duurt. Dat is inderdaad kort, maar om jullie optimaal te laten genieten lijsten we met plezier 10 gevarieerde aspergereceptjes op waarmee jullie aan de slag kunnen. Kwestie van het maximum uit een korte periode te halen.

1. À la Flamande

Als er één klassieker is onder de aspergegerechten dan wel de ‘asperges à la Flamande’. De pure smaak van de asperges aangevuld met een hardgekookt eitje, peterselie en boter. Simpel maar onweerstaanbaar lekker.

 

 

2. Aspergesoep

Aspergesoep’, we kunnen er onmogelijk buiten. Het kookvocht van de asperges, net als de schil en de ‘lelijke’ exemplaren zijn perfect om in een hemels aspergesoepje te draaien. De basilicumroom zorgt voor een verrassende maar welgekomen twist.

3. Aspergesalade  met garnalen, venkel en Granny Smith

Akkoord, wil je deze verfrissende ‘salade van asperges met garnalen, venkel en Granny Smith’ volledig volgens het recept maken, dan ben je even bezig. Mooi meegenomen is wel dat je eventuele overschotjes perfect als lunchpakket kan dienen en net dat maakt het werk de moeite waard.

4. Salade van geschaafde asperges

Gelukkig zijn niet alle slaatjes even bewerkelijk als het vorige recept. Deze ‘salade van geschaafde asperges’ is in een handomdraai klaar en focust zich volledig op de unieke smaak van de witte en groene asperges.

5. Eitjes met aspergesoldaatjes

We kunnen het niet genoeg benadrukken, asperges en eitjes, dat is een gouden combinatie. Wat dacht je van deze ‘zacht gekookte eitjes met aspergesoldaatjes?’ Speels en op de koop toe overheerlijk. Misschien wel hèt receptje om je kinderen te overtuigen asperges te eten.

6. Quiche met witte asperges

Wie is er niet weg van een lekker hartig taartje? Dan moet je zeker deze ‘quiche met witte asperges’ eens proberen. Je kunt uiteraard een kant en klaar bodem voor de quiche gebruiken als je minder tijd hebt maar het parmezaandeeg is wat ons betreft een absolute aanrader. Zoals elke quiche kan je ook deze warm of koud eten. Topgerecht voor een picknick. 

7. Spaghetti van asperges

Spaghetti van asperges’, dan heb je goed gelezen. In dit gerechtje gaan we in de weer met in julienne gesneden asperges welke we combineren met een heerlijke Hollandse saus, waterkers, aspergekopjes en kaviaar. Absolute luxe, ook dat mag wel eens een keertje.

8. Risotto met asperges

Waagt er iemand in Vlaanderen zich nog aan risotto na alle kritiek die topchefs hierover uiten in televisieprogramma’s? Gelukkig maar, want deze  ‘risotto met asperges’ is het bereiden meer dan waard. Wel opletten met de gaartijd natuurlijk.

 

 

9. Stoemp van asperges en bloemkool

Ik heb ook twee keer de wenkbrauwen gefronst bij het lezen van dit recept, ‘stoemp van asperges?’ Maar kijk, wat op het eerste zicht niet direct de meest smakelijke hap lijkt, dat blijkt uiteindelijk niet minder dan een kleine culinaire voltreffer te zijn. Vlaams, volks, verrukkelijk!

10. Cappuccino van asperges

Afsluiten met een ‘cappuccino van asperges’, waarom ook niet. Een soepje dat barst van de smaak en gepresenteerd wordt in een koffiekop, daar kun je geen problemen mee hebben.

 

Tot zover onze reeks van 10 met asperges in de hoofdrol. Zit uw favoriet er niet bij? Laat ons gerust weten welke aspergebereiding jou het meest kan bekoren en wie weet zetten we het alsnog in de kijker.